Ο κορονοϊός <σκοτώνει> το ποδόσφαιρο

Ο κορονοϊός <σκοτώνει> το ποδόσφαιρο

Ο κορονοϊός δυστυχώς αποτελεί μέρος της ζωής μας το τελευταίο διάστημα, έχοντας επηρεάσει σχεδόν όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν, να μείνει ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο. 

Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα από το ποδόσφαιρο αυξάνονταν διαρκώς, μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού. Πηγές εσόδων, όπως τα εισιτήρια και οι αγορές από τις μπουτίκ εξαφανίστηκαν, ενώ παράλληλα οι μισθοί των ποδοσφαιριστών παρέμειναν σχεδόν στα ίδια πλαίσια. 

Το Βρετανικό ποδόσφαιρο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις (έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ) από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα, και αυτό συνέβη, καθώς οι ομάδες αυτές είχαν δανειστεί υπέρογκα ποσά για μετεγγραφές, και βρέθηκαν εκτεθειμένες λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία υπολογίζεται ότι χάνει 5,5εκ. δολάρια για κάθε εντός έδρας ματς που διεξάγεται χωρίς την παρουσία φιλάθλων. 

Οι Ισπανικές ομάδες εμφανίζονται αρκετά πιο προσεκτικές οικονομικά. Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, η εμφάνιση του εμβολίου δημιουργεί ελπίδες και καθοδηγεί το άμεσο μέλλον του ποδοσφαίρου. 

Τα πράγματα στην Πρέμιερ Λιγκ εξελίσσονται καλύτερα σε σύγκριση με άλλα πρωταθλήματα εξαιτίας των υψηλών τηλεοπτικών συμβολαίων. Πολλές ομάδες βέβαια, επέλεξαν να «αγγίξουν» τους απλούς υπαλλήλους και όχι τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, κάτι το οποίο ήταν λάθος σε επίπεδο ορθής διαχείρισης των πόρων. 

Επίσης, πολλές ομάδες εκμεταλλευόμενες τα ΜΜΕ προσπάθησαν να «χτυπήσουν» την παραδοσιακή τηλεόραση και να κάνουν δικό τους κανάλι, κάτι το οποίο σηματοδότησε μεγάλες αντιδράσεις από το φίλαθλο κοινό. Υπήρχε μία πιο κερδοσκοπική και εμπορική προσέγγιση. Η δραστηριοποίηση των φιλάθλων (είσοδος στο γήπεδο και χρήση των γύρω εμπορικών δραστηριοτήτων) αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τις ομάδες, όπως και για τους χορηγούς τους. 

Το «μοντέλο» έχει φτιαχτεί τόσο καλά, ώστε οι πιο μεγάλες ποδοσφαιρικές εταιρείες έχουν συνεχή εισοδήματα και θεωρούν πως αυτή η περίοδος αποτελεί μία απλή παύση! Αντιθέτως οι πιο μικρές εταιρείες, θα έχουν προβλήματα και αυτό ήδη φαίνεται στα περισσότερα πρωταθλήματα, όπως και στο Ελληνικό. Βέβαια αν ο κόσμος συνεχίζει να μένει σπίτι του, λόγω της πανδημίας ,τότε τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα αποτελέσουν την νούμερο ένα πηγή εσόδων για τους συλλόγους. 

Γενικότερα, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ξόδεψαν κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου 1,9 δισ. δολάρια λιγότερα σε μεταγραφές σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία της FIFA. Ειδικότερα, οι δαπάνες για μεταγραφές παικτών έφτασαν στα 3,92 δις. Δολάρια, την ώρα που τα κόστη μεταγραφών το 2019 είχαν φτάσει στα 5,8 δις δολάρια. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται μεταγραφές παικτών στην ίδια χώρα. 

Τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο από την πανδημία οδήγησαν τις ομάδες και τις εποπτικές Αρχές στην απόφαση να παρατείνουν τη μεταγραφική περίοδο κατά πέντε ολόκληρες εβδομάδες ώστε να μπορούν να γίνουν μεταγραφές και μέσα στον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή η πανδημία έφερε πλήγμα δεκάδων δισ. στα σωματεία και στον κλάδο γενικότερα, καθώς βούλιαξαν οι πωλήσεις εισιτηρίων και χάθηκαν ποσά από τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα. 

Σύμφωνα μάλιστα με την ένωση ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης, με επικεφαλής την πρόεδρο της Γιουβέντους, Αντρεα Ανιέλι, οι μεγαλύτερες ομάδες της ηπείρου αντιμετωπίζουν απώλειες εσόδων 3,6 δισ. ευρώ λόγω της πανδημίας. 

Επομένως παρατηρούμε ότι η πανδημία έχει ήδη πλήξει και το ποδόσφαιρο και η κατάσταση θα συνεχιστεί όσο ο φίλαθλος απουσιάζει από το γήπεδο.