Η μέθοδος TOMATIS σπουδαίος υποστηρικτής των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες
Ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου, όταν πρωτοάκουσα για μια νέα μέθοδο, την TOMATIS.
Δεν θα μπορούσε να μας διαφωτίσει καλυτερα άλλη από την Άννα Μαλισιόβα, μια σπουδαία επαγγελματίας και εξαιρετικός άνθρωπος.
Λιγα λόγια για εκείνη λοιπόν:
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, έκανε τις βασικές της σπουδές στην Πάτρα και είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με κατεύθυνση Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Στη συνέχεια έκανε την ειδίκευσή της στην Ειδική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Βόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γνωρίζει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Έχει σπουδάσει πολλά χρόνια πιάνο και κλασικό τραγούδι. Η επιμόρφωσή της περιλαμβάνει σεμινάρια Αυτογνωσίας, Ψυχολογίας, Διαταραχών Φωνής & Ακοής στις Ερμηνευτικές Τέχνες και τη Μουσική, Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, Χοροθεραπείας, Μουσικοθεραπείας και Ακουστικοψυχοφωνολογίας.
Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με ιδιωτικά κέντρα Ειδικών Θεραπειών στο Βόλο και την Αθήνα καθώς επίσης και με το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.
Έχει διατελέσει υπεύθυνη του μαθησιακού τομέα στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.
Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια της αυθεντικής ακουστικοψυχοφωνολογικής μεθόδου TOMATIS.
Έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.
Έχει μετεκπαιδευτεί σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο και Μαϊάμι.
Σήμερα διατηρεί δύο γραφεία σε Αθήνα και Βοστώνη και έχει την ευκαιρία να εργάζεται και να κουράρει καθημερινά διάσημους τραγουδιστές, ηθοποιούς, πολιτικούς και στελέχη επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Tomatis, της οποίας είναι πιστοποιημένη θεραπευτής.
Βοηθάει τους μικρούς της φίλους να κατανοούν καλύτερα όσα ακούν, να παραμένουν περισσότερη ώρα συγκεντρωμένοι στην τάξη και να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο.
Η μέθοδος "Tomatis" είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο γιατρό Alfred Τomatis, ενός οξυδερκούς επιστήμονα τη δεκαετία του 1950 και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικής συσκευής που διεγείρει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον τρόπο που ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου.
Συνομιλούμε με την κ. Άννα Μαλισιόβα, πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis, φιλόλογο/ειδική παιδαγωγό ή αλλιώς, το κορίτσι που ακούς /πίσω από τις πιο διάσημες φωνές του κόσμου, η οποία μας μύησε στον κόσμο της με την καινοτόμο μέθοδο που εφαρμόζει. Μηχανήματά της υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο μέχρι το Ντουμπάι και κάπως έτσι σου δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσεις τη θεραπεία σου στο σπίτι καθώς όλα της τα μηχανήματα είναι φορητά.
Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα άρθρωσης, δυσκολίες συγκέντρωσης και κατανόησης, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες είναι μερικά από τα προβλήματα στα οποία βρίσκει αποτελεσματική λύση η ηχοθεραπευτική μέθοδος Tomatis, πρωτοπόρος στον τομέα της νευροεπιστήμης.
«Τα αυτιά μας δεν είναι μόνο για να ακούμε, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Αυτή είναι η μία, προφανής λειτουργία τους. Το αυτί, εκτός από την παθητική ακοή, ευθύνεται για τη λειτουργία της ισορροπίας (περιοχή αιθουσαίου), ελέγχει τις κινήσεις, τον συντονισμό και τον ρυθμό μας. Επίσης, είναι η κύρια δίοδος πληροφοριών προς τον εγκέφαλο. Ένα ανθρώπινο δυναμό που φορτίζει ηλεκτροχημικά τον εγκέφαλο.
Ένας άνθρωπος μπορεί να ακούει καλά, αλλά να μην επεξεργάζεται σωστά και με την ανάλογη ταχύτητα όσα ακούει. Έτσι, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πολλή ώρα σε κάτι που τον αφορά, διακόπτει συχνά τους άλλους όταν μιλούν, όχι γιατί είναι αγενής, αλλά για να μην ξεχάσει αυτά που θέλει να πει και παρερμηνεύει τα λόγια τους. Επιπλέον ρωτάει συχνά «τι είπες;», ενώ πιο πριν έχει ακούσει παθητικά αυτό που έχει ειπωθεί και έχει θέματα μνήμης. Πολλοί θέλουν να συγκεντρωθούν σε κάτι που τους αφορά, αλλά δεν μπορούν. Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα. Η ενεργητική ακρόαση δεν είναι θέμα παιδείας ή καλλιέργειας, αλλά θέμα λειτουργίας του αυτιού.» μας εξηγεί η κ. Μαλισιόβα.
– Και πως η μέθοδος Tomatis βοηθάει τα άτομα με δυσλεξία;
Η δυσλεξία είναι μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας και παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς που έχουν γραπτή γλώσσα. Δε σχετίζεται με τη νοημοσύνη και είναι συνήθως κληρονομική.
Τα άτομα με δυσλεξία παρουσιάζουν δυσκολίες στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα ακουστικά ερεθίσματα και ενώ έχουν φυσιολογική ακοή, στην ουσία δεν αντιλαμβάνονται σωστά και με την απαιτούμενη ταχύτητα όσα ακούν.
Καθώς ο προφορικός λόγος προηγείται του γραπτού, δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να αποκωδικοποιήσουν τους ήχους που απαρτίζουν μια λέξη ή μια πρόταση και κατ’ επέκταση να μετατρέψουν αυτούς τους ήχους στα αντίστοιχα γραφήματα ή έννοιες.
Μιλάμε, διαβάζουμε και τραγουδάμε με το αυτί μας. Ο λάρυγγας δεν αναπαράγει παρά μόνο τις συχνότητες και τις αρμονικές που το ανθρώπινο αυτί είναι ικανό να αποκωδικοποιήσει. Για να έχει το άτομο μια καλή άρθρωση, ένα λόγο με δομή και σύνταξη, μια γλωσσική έκφραση με ροή και περιεχόμενο, πρέπει το αυτί να έχει καλή ακουστική πρόσληψη, καλή ακουστική αποκωδικοποίηση και ικανή ακουστική μνήμη.
Η μέθοδος Tomatis εστιάζει σε όλα τα παραπάνω και επανεκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να μεταβιβάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μήνυμα στον εγκέφαλο αυξάνοντας τη λειτουργικότητά του.
Η μέθοδος είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις βελτιώνοντας τις επιδόσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και το άτομο αποκτά διαύγεια, μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στον λόγο.
Επιπλέον, έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά τους, βελτιώνοντας ένταση, άρθρωση και ηχόχρωμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς βοηθάει όλους τους ανθρώπους να φτάσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Το φαινόμενο «Tomatis» αναγνωρίστηκε το 1957 από τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών.
Η μέθοδος έχει υποστηριχθεί και πιστοποιηθεί από το πρόγραμμα «Socrates» της Ε.Ε
Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Άννας Μαλισιόβα: http://www.annamalisiova.com/