Πως η μουσική μας επηρεάζει
Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Οι συγκρουσιακές καταστάσεις που βιώνει ένα έμβρυο ένας λόγος σοβαρός και σφραγίζει τη ζωή –την υγεία-, τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική ύπαρξη του ανθρώπου. Ο Πλάτωνας είχε πει: Όταν η ψυχή χάσει την αρμονία της η μελωδία και ο ρυθμός τη βοηθούν να επανέλθει στην τάξη και την αρμονία.
Βασικά η μουσική, όχι ο ήχος, είναι αυτή που επηρεάζει και συναισθηματικά και σωματικά. Η μουσική είναι η δομημένη μορφή του ήχου. Έχει επικρατήσει όμως ο όρος μουσική και θεραπεία. Ο όρος θεραπεία προερχόμενος από την Αρχαία Ελλάδα, απευθύνεται σε μια διαδικασία παροχής υγείας. Ο όρος μπορεί να αναφερθεί σε μια ουσία ή μια διαδικασία που τελειώνει την ιατρική κατάσταση –όπως ένα φάρμακο, μια επέμβαση, μια αλλαγή στον τρόπο ζωής ή και μια φιλοσοφική νοοτροπία που βοηθά ένα πρόσωπο να θεραπευτεί (wikipedia 2003)
Όταν στην λέξη την ενσωματώσουμε στην αγωγή θεραπείας νοητικών ψυχολογικών συμπεριφορών διαταραχών γίνεται συνώνυμη με τον όρο ψυχοθεραπεία και καλύπτει ένα μεγάλο εύρος σύγχρονων θεραπευτικών μορφών (Modern therapies by -Binder, Binder and Rimland - 1976 -)
Μέσα από το συνδυασμό των όρων μουσική και θεραπεία πηγάζει η έννοια της Μουσικοθεραπείας (Nordoff and Robbins 1971).
Σκοπός της θεραπείας είναι η θετική ανάπτυξη της προσωπικότητας με την απομάκρυνση ή την καθιέρωση των συμπτωμάτων των μη ισορροπημένων μοτίβων συμπεριφοράς.
Η αποκατάσταση της ψυχολογικής νοητικής και φυσιολογικής υγείας βοηθάει το άτομο να γνωρίσει τον εαυτό του να καλλιεργήσει και να διατηρήσει τη συμπεριφορά του έχοντας σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
Σε τι στοχεύει η Μουσικοθεραπεία:
- Στη βελτίωση της επικοινωνίας και του λόγου
- Στη δημιουργική έκφραση
- Στη διαχείριση του στρες
- Στην προώθηση της φυσικής κατάστασης
- Στη συναισθηματική στήριξη
- Στην ανακούφιση του πόνου, ψυχικής και σωματικής φύσεως
- Στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της πρωτοβουλίας
- Στην έκφραση των συναισθημάτων
- Στην ενίσχυση συγκέντρωσης και μνήμης
Η Μουσικοθεραπεία συνδυάζει με διάφορες επιστήμες όπως ιατρική, κοινωνιολογία, παιδαγωγικά, ψυχοακουστική, ψυχολογία- ψυχιατρική
Ελπίζω ότι σιγά σιγά θα ανακαλύψουμε κάθε κομμάτι χωριστά.
Σοφία Λάτσινου - Πρόεδροςτου Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Ήχου, Μουσικής & Λόγου Ε.Κ.Ε.Ι.Μ.