To λεξιλόγιο των γιορτών
Photo by Valentin Petkov on Unsplash
Συνήθως όταν τα παιδιά σκέφτονται τη λέξη «Χριστούγεννα» τους έρχονται στο νου έννοιες όπως «δώρα», «δέντρο», «στολισμός», «Άγιος - Βασίλης», «τάρανδοι», «γλυκά» κλπ. Οι έννοιες αυτές έχουν ένα χαρακτήρα που κουμπώνει στις αισθήσεις μας. Είναι έννοιες που μπορούμε να δούμε, να πιάσουμε, να γευτούμε και να μυρίσουμε, δημιουργώντας μας υπέροχες αναμνήσεις. Τι γίνεται όμως με το αφηρημένο λεξιλόγιο των γιορτών και πως μπορούμε να το αναπτύξουμε;
Σε ένα παιδί έως ενός έτους συνήθως έχουμε ήδη εισάγει τις λέξεις «αγαπάω», «ευχαριστώ», «δώσε», «καλό» με τις αντίστοιχες κινήσεις των χεριών και εκφράσεις προσώπου. Αυτές έχουν άμεση σχέση με το νόημα των Χριστουγέννων και μπορούμε να τις ενισχύσουμε χρησιμοποιώντας τες.
Όσο μεγαλώνει ένα παιδί στη προσχολική ηλικία μπορούμε να προσθέσουμε λέξεις όπως «ζεστασιά» με τη μεταφορική έννοια, «βοηθάω», «χαρά», «φτωχός», «πλούσιος», «τύχη» , «διακοπές», «ευχή» καθώς και θρησκευτικές έννοιες εφόσον αυτές ταιριάζουν στα πιστεύω μας.
Αφότου ξεκινήσει τη δημοτική εκπαίδευση, μπορούμε να αυξήσουμε τη δυσκολία του λεξιλογίου, προσθέτοντας λέξεις όπως «θαλπωρή», «φιλευσπλαχνία»/ «αλληλεγγύη» και «κατάνυξη».
Το σημαντικότερο εργαλείο για όλα τα παραπάνω είναι η χρήση παιδικών βιβλίων και παραμυθιών, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και η σύνδεση της κάθε αφηρημένης έννοιας με εικόνες και πράξεις από την ίδια την ιστορία.
Καλές γιορτές!!!
Photo by Ekaterina Shakharova on Unsplash
Photo by Patrick Pahlke on Unsplash