Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ελληνίδες που έγραψαν Ιστορία
Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες όλου του κόσμου, στις αγώνες τους για ισότητα, δικαιώματα και πρόοδο. Είναι επίσης μια ευκαιρία να τιμήσουμε τις γυναίκες που άνοιξαν δρόμους, κατακτώντας πρωτιές. Ας γνωρίσουμε μερικές από τις πρωτοπόρες γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία στη χώρα μας.
Η πρώτη γυναίκα που σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν η Αγγελική Παναγιωτάτου. Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1878 και έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αποφοίτησε με εξαιρετικές επιδόσεις, παρά τις αντιξοότητες και τις προκαταλήψεις της εποχής. Αργότερα, έγινε και η πρώτη γυναίκα υφηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πορεία της ήταν γεμάτη εμπόδια, καθώς η κοινωνία της εποχής δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί μια γυναίκα γιατρό. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα και η αφοσίωσή της στην ιατρική την οδήγησαν στην επιτυχία. Η Αγγελική Παναγιωτάτου άνοιξε τον δρόμο για τις επόμενες γενιές γυναικών γιατρών στην Ελλάδα, αφήνοντας μια σημαντική κληρονομιά.
Η Καλλιρρόη Παρρέν θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος.
Το 1887 ίδρυσε και εξέδωσε την εφημερίδα "Εφημερίς των Κυριών", την πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα που απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυναίκες. Μέσα από το έργο της, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών, προωθώντας την εκπαίδευσή τους και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Ήταν πρωτοπόρος στο φεμινιστικό κίνημα της Ελλάδας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ελληνίδων.
Η Εύχαρις Πετρίδου ήταν η πρώτη γυναίκα δικηγόρος που άσκησε το επάγγελμα της δικηγορίας μετά από σχετική απόφαση του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών το 1925. Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου στην Ελλάδα. Ενώ η Κωνσταντίνα Κοτζιά, δικηγόρος και αυτή, ήταν από τις πρώτες γυναίκες που γράφτηκαν στον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών.
Η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα επικεφαλής αντιστασιακής οργάνωσης κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν η Λέλα Καραγιάννη, γνωστή και ως «Μπουμπουλίνα της Κατοχής», ίδρυσε και ηγήθηκε της αντιστασιακής οργάνωσης «Δίκτυο Αβέρωφ». Η οργάνωση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση στην Αθήνα, παρέχοντας πληροφορίες στους Συμμάχους, βοηθώντας στην απόδραση Βρετανών στρατιωτών και σαμποτάροντας τις δυνάμεις Κατοχής.
Η Καραγιάννη συνελήφθη από τους Γερμανούς το 1944 και εκτελέστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, μαζί με άλλους 6 συντρόφους της, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου.
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή και ως «Κυρά της Ρω», ήταν μια Ελληνίδα ηρωίδα που έζησε στο νησί της Ρω, ένα μικρό νησί κοντά στο Καστελόριζο. Έμεινε γνωστή για την πράξη της να υψώνει την ελληνική σημαία κάθε μέρα για δεκαετίες.
Η Κυρά της Ρω ύψωνε την ελληνική σημαία καθημερινά από το 1943 μέχρι το θάνατό της το 1982, ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κατοχής και των ταραγμένων χρόνων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πράξη της αυτή θεωρείται σύμβολο πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας.
Η ιστορία της Κυράς της Ρω έχει εμπνεύσει πολλούς Έλληνες και έχει γίνει σύμβολο της δύναμης και της αντοχής του ελληνικού λαού.
Η Ελένη Σκούρα ήταν η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής.
Εξελέγη στις 19 Ιανουαρίου 1953 με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού στη Θεσσαλονίκη, καταλαμβάνοντας την έδρα του αποβιώσαντος βουλευτή του κόμματος. Ήταν μια ιστορική στιγμή, καθώς μέχρι τότε το κοινοβούλιο αποτελούνταν αποκλειστικά από άνδρες.
Η εκλογή της συνέπεσε με την περίοδο που οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (1952).
Η Λιάνα Κανέλλη ήταν η πρώτη Ελληνίδα παρουσιάστρια ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση. Ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 1970 και έγινε η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ. Η παρουσία της στο χώρο της δημοσιογραφίας ήταν δυναμική, ανοίγοντας τον δρόμο για πολλές γυναίκες που ακολούθησαν στην τηλεόραση και την ενημέρωση.
Η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα υπουργός Πολιτισμού ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Η παγκοσμίου φήμης ηθοποιός, έγινε υπουργός Πολιτισμού το 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός. Η Μερκούρη υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού για δύο θητείες: από το 1981 έως το 1989 και ξανά από το 1993 μέχρι τον θάνατό της το 1994.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Μερκούρη εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ήταν μια παθιασμένη υποστηρίκτρια της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο ήταν η Βούλα Πατουλίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με εμπόδια, κάνοντας την Ελλάδα περήφανη με την ιστορική της νίκη. Η φράση της μετά τον τερματισμό "Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!" έμεινε στην ιστορία και αποτελεί σύμβολο αφοσίωσης και πάθους στον αθλητισμό.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι απλά μια γιορτή, αλλά μια υπενθύμιση των κατακτήσεων και της διαρκούς προσπάθειας για ίσα δικαιώματα. Αυτές οι γυναίκες, και πολλές άλλες, απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Ας εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους και ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους.