Αγκινάρες με γιαούρτι και καρύδια
Ο τέλειος μεζές -συνοδός στα ψητά (που αν είναι και στα κάρβουνα… ακόμη καλύτερα)
Τις αγκινάρες άλλοι τις αγαπούν και άλλοι τις μισούν. Είναι για σχέσεις πάθους και μίσους…… Για αυτούς που τις αγαπούν (γιατί ως γνωστόν οι αγκινάρες δεν ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών αλλά στην κατηγορία των βρώσιμων λουλουδιών, δηλαδή είναι ένα είδος γαϊδουράγκαθου), υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις απολαύσουν.
Δεν είναι μόνο με αρακά, αρνί, κουκιά , αλά πολίτα κλπ. άπειροι τρόποι μαγειρέματος ….
Από ορεκτικά μέχρι γλυκά….
Οι αγκινάρες και το εκχύλισμά τους χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τα οφέλη τους για την υγεία περιλαμβάνουν την μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την καλύτερη πέψη, υγεία καρδιάς και υγεία του ήπατος. Το εκχύλισμα αγκινάρας , το οποίο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ενώσεων που βρίσκονται στο φυτό είναι επίσης ολοένα και πιο δημοφιλές ως συμπλήρωμα διατροφής τα τελευταία χρόνια.
Βασικά θα πρέπει να πούμε ότι ακόμη υπάρχει και υποκατηγορία στην κατηγορία αυτών που τις αγαπούν. Σε αυτούς που τις αγοράζουν ολόκληρες φρέσκιες και τις καθαρίζουν μόνοι τους και σε αυτούς που προτιμούν να αγοράζουν τις κατεψυγμένες. Απλά, στις φρέσκιες ξέρουμε ότι είναι ελληνικές που έχουν μία τελείως διαφορετική γεύση από τις κατεψυγμένες εισαγωγής . Πάντως όπως και αν τις προτιμάτε, πάμε να φτιάξουμε μία άλλη συνταγή με αγκινάρες. Μία συνταγή που τις μετατρέψει σε μεζεδάκι …..
(Πιθανόν να έχετε καταλάβει ότι τις λατρεύω τις αγκινάρες)
Θα χρειαστούμε
- 10-12 αγκινάρες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά σούπας λαδάκι το Θεούλη
- 500 ml Νερό που έχουμε διαλύσει μέσα ένα κύβο λαχανικών
- 300 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- Μία χούφτα χοντροκομμένο καρύδι
- ½ κουταλάκι κουρκουμά (προαιρετικά)
- ½ ματσάκι Ανιθο ή μάραθο ψιλοκκομμένο
- 2 κουτ . γλ. Ξύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λαδάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι πολύ καλά. Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε και αυτές γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές για λίγο και αμέσως μετά προσθέτουμε το νερό με τον κύβο (φροντίζουμε να είναι καλυμμένες με το νερό οι αγκινάρες).
Προσθέτουμε χυμό από το 1 λεμόνι, προσθέτουμε αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά και φροντίζουμε να βράσουνε αρκετά οι αγκινάρες αλλά όχι να διαλυθούν.
Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν και να κρυώσουν.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε σε ένα μπολ την γέμιση.
Βάζουμε το γιαούρτι, το χύμο από 1 λεμόνι, το ξύσμα, το χοντροκομμένο καρύδι, τον κουρκουμά, αλάτι το ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο, ελάχιστο λαδάκι, το ξύδι, πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά. Το βάζουμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο για να «δέσουν» μεταξύ τους τα υλικά.
Μόλις κρυώσουν οι αγκινάρες, τις βάζουμε σε πιατέλα την μία δίπλα στην άλλη με το άνοιγμα προς τα επάνω και γεμίζουμε τις «λακούβες» τους με την γιαουρτοσάλτσα.
Στολίζουμε με κομμένες φετούλες από φλούδα λεμονιού και ψιχαλίζουμε με άνηθο ή μάραθο,
Και «βουαλά»
Απολαύστε τις αγκινάρες – μεζέ με, μπυρίτσα , ουζάκι, τσίπουρο και ….. ότι ψητά έχετε …. Ακόμη και ψαράκια ….
Καλή σας όρεξη !!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!