Αλμύρα σαλάτα
Η αλμύρα φυτρώνει στην άμμο, όπου υπάρχει σχετικά στάσιμο νερό. Είναι θάμνος και τα φύλλα του έχουν κι αυτά σχήμα βελόνας. Βρίσκουμε κι ένα είδος που μοιάζει με μικροσκοπικό κάκτο (στα λατινικά λέγονται «salicorne», δηλαδή αλμυρά κέρατα).
Φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές και σε εκβολές ποταμών που δέχονται την επίδραση του αλμυρού νερού. Τώρα πλέον καλλιεργείται κιόλας.
Όμως !!!!! Δεν έχει καμία σχέση με το αλμυρίκι.
Μην τα μπερδέψουμε …οι αλμύρες που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα είναι πλούσιες σε ιώδιο και μεταλλικά στοιχεία. Είναι ορεκτικό, διουρητικό και σπουδαίο αντιπαρασιτικό του εντερικού σωλήνα. Λειτουργεί ως αποτοξινωτικό, καθαρίζει τα νεφρά, κάνει καλό στο αίμα και βοηθά στην επιδερμίδα.
Την αλμύρα μπορούμε πλέον να την προμηθευτούμε και από την μαναβική αν δεν την μαζέψουμε μόνοι μας.
Τρώγεται ως σαλάτα ή γίνεται και τσιγαριστή και είναι κανονικό γεύμα.
Εμείς θα κάνουμε μία ωραιότατη καλοκαιρινή σαλάτα.
Θα χρειαστούμε (για 4 άτομα)
- ½ κιλό αλμύρα.
- 3 αυγά κομμένα κατά μήκος στα 4
- 10 τοματίνια κομμένα στη μέση κατά μήκος
- 50ml λαδάκι του Θεούλη
- Χυμό από 1-2 λεμόνια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 10ml ξύδι
- Πιπέρι
- Αλάτι ελάχιστο ….(αλάτι δεν βάζουμε πολύ, γιατί η αλμύρα είναι αλμυρή)
- Τυρί λευκό τριμμένο με το χέρι (φέτα ή κατίκι ή ανθότυρο ή μανούρι ή ξυνομυζήθρα – ότι θέλετε ….)
Θα καθαρίσουμε την αλμύρα αν έχει ξερά και θα κρατήσουμε όσα κλαράκια κόβονται με το χέρι μας (όχι το μαχαίρι). Αυτά είναι τα τρυφερά.
Θα την πλύνουμε πολύ καλά και θα την αφήσουμε σε κρύο νερό, 15 λεπτά.
Μετά, σε νερό που βράζει, τη βράζουμε για 6-8 λεπτά. Δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο γιατί είναι πολύ τρυφερά.
Τη βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βάζουμε σε μία πιατέλα την αλμύρα, και στολίζουμε από πάνω με κομμένα τοματίνια και κόβουμε και 2-3 αυγά βραστά στα 4 και στολίζουμε.
Πασπαλίζουμε με το άσπρο τυρί της επιλογής μας.
Βάζουμε το λάδι, το χυμό από 1, 1 ½ λεμόνι, λίγο ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ξύδι. Τα ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε την πιατέλα με την αλμύρα, τα τοματίνια , τα αυγά και το τυρί.
Έτοιμη να την απολαύσετε. Καλοκαιρινή, δροσερή, χορταστική!
Η γεύση της αλμύρας θα σας φέρει πολύ κοντά στην θαλασσινή αύρα και γεύση.
Καλή σας όρεξη!!!
Keep going and don’t shoot the Chef !!!