Αρωματικό Φιλέτο ψαριού με κουρκούτι
Το κουρκούτι είναι λεπτόρρευστη ζύμη που παρασκευάζεται με νερό και αλεύρι. Χρησιμοποιείται στο στάδιο του παναρίσματος πριν το τηγάνισμα, και για παρασκευή τηγανίτων. Συνήθως παρασκευάζεται με ανάμειξη αλεύρων και ενός υγρού: νερό, γάλα ή αυγά. Αν θέλουμε να κάνουμε τηγανίτες, προσθέτουμε λίγη μαγιά στο κουρκούτι.
Η πρόταση σήμερα είναι να ρίξουμε βότανα αρωματικά ( Δυόσμο, Βασιλικό, Ρίγανη, Δενδρολίβανο ) στο κουρκούτι για να πανάρουμε και να τηγανίσουμε φιλέτο ψαριού.
Θα χρειαστούμε
- 4-5 φιλέτα ψαριού μπακαλιάρου, πανκάσιους ή γλώσσας
- 250 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτάκι μπύρα
(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και σκέτο νεράκι αντί για μπύρα)
- Δυόσμο (φρέσκο ή αποξηραμένο) 3 κουταλιές της σούπας
- Βασιλικό (φρέσκο ή αποξηραμένο) 3 κουταλιές της σούπας
- Ρίγανη (φρέσκια ή αποξηραμένη) 3 κουταλιές της σούπας
- Δενδρολίβανο (φρέσκο ή αποξηραμένο) 1 κουταλιά της σούπας
- Αλάτι
- Λαδάκι του Θεούλη
Πλένουμε και κόβουμε σε μερίδες το ψάρι. Του ρίχνουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα νερά του.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μπύρα (ή το νεράκι ανάλογα με τι αλεύρι θα χρησιμοποιήσετε) τόσο όσο να γίνει ένας σφικτός και λείος χυλός.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένα (ή τριμμένα) τα βότανα, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά για να έχουμε ένα ωραίο κουρκούτι.
Ζεσταίνουμε καλά το λάδι στο τηγάνι.
Βουτάμε να καλυφθούν καλά τα κομμένα κομμάτια του φιλέτου ψαριού στο κορκούτι και τα τοποθετούμε προσεκτικά στο τηγάνι. Αφού πάρουν ένα ωραίο χρώμα από την μία πλευρά , τα γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη. Μόλις πάρουν και από την άλλη ωραίο χρυσαφί χρώμα, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα που θα έχουμε στρώσει λίγο χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι από το τηγάνισμα.
Τα σερβίρουμε ζεστά και αν θέλετε ρίχνετε λίγο λεμόνι.
Συνοδεύονται άψογα με βραστά χόρτα εποχής.
Καλή σας όρεξη!
Keep going and don’t shoot the chef!