Χωριάτικο λουκάνικο με τηγανητές πατάτες
Το λουκάνικο είναι τρόφιμο από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας με καρυκεύματα σε σχήμα κυλινδρικό.
Τα περισσότερα λουκάνικα περιβάλλονται με ένα περίβλημα για να κρατήσουν το σχήμα τους. Αυτό το περίβλημα είναι φυσικό (έντερο ζώου) ή συνθετικό. Μερικές φορές το περίβλημα αφαιρείται πριν την κατανάλωση.
Τα λουκάνικα διατηρούνται με πάστωμα, κάπνισμα ή αποξήρανση.
Τα παραδοσιακά ελληνικά λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και αρωματίζονται με φλούδα πορτοκαλιού, μάραθο και πολλά άλλα αποξηραμένα βότανα. Μερικές φορές καπνίζονται πάνω από αρωματικά ξύλα. Μερικά ελληνικά λουκάνικα αρωματίζονται με λαχανικά, κυρίως πράσο. Στην επαρχεία Αρχαίας Ολυμπίας συναντάμε χοιρινά λουκάνικα καρυκευμένα που περιέχουν κρασί, ενθυκεύουνται σε φυσικό χοιρινό έντερο και αφού τσιγαριστούν σε χοιρινό λίπος παστώνονται μαζί με χοιρινό κρέας μέσα σε λίπος χοιρινό. Επίσης στην περιοχή του Πύργου Ηλείας συναντάμε μια παραδοσιακή συνταγή από χοιρινό κρέας σε πολύ λεπτό πρόβειο έντερο που κυρίως ψήνονται. Τα ελληνικά λουκάνικα μπαίνουν σε διάφορα πιάτα ή σερβίρονται σαν μεζές.
Σήμερα κι εμείς θα μαγειρέψουμε το χωριάτικο λουκάνικο με τηγανητές πατάτες, αλλιώς….
Θα χρειαστούμε:
- 4 χωριάτικα λουκάνικα
- 4 μεγάλες πατάτες
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι της σούπας μουστάρδα
- Αλάτι και πιπέρι
- Φρέσκοι δενδρολίβανο και μαϊντανός για στολισμό
Εκτέλεση:
Κόβετε τις πατάτες σε κύβους και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστένετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα λουκάνικα και ψήστε τα μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές, περίπου 8-10 λεπτά.
Προσθέστε τις βρασμένες πατάτες στο τηγάνι με τα λουκάνικα και ανακατέψτε καλά ώστε να καλύψουν τα λουκάνικα με το λάδι.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ξύδι και τη μουστάρδα. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα λουκάνικα και τις πατάτες στο τηγάνι.
Αφήστε τα όλα να σιγοβράσουν μαζί για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Μετά το σερβίρισμα, διακοσμήστε με φρέσκα δενδρολίβανο και μαϊντανό για περισσότερο άρωμα και γεύση.
Απολαύστε το χωριάτικο λουκάνικο με τις τηγανητές πατάτες ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό σε ένα γεύμα.
Καλή σας επιτυχία !!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!