Χταποδάκι με μακαρονάκι
Ο επιστημονικός λατινικός όρος χταπόδι προέρχεται από την αρχαία ελληνική οκτώπους που είναι παράγωγη των ôκτώ ("οκτώ") και πούς ("πόδι"). Η λέξη χρησιμοποιείται από τον Αλέξανδρο τον Τραλλιανό (περίπου 525-605 μ.Χ.) για το κοινό χταπόδι.
Τα χταπόδια κατοικούν σε διάφορες περιοχές του ωκεανού , σε κοραλλιογενείς ύφαλους, σε πελάγη και τον θαλάσσιο βυθό. Μερικά ζουν στην ακτή και άλλα σε αβυσσαία βάθη. Τα περισσότερα είδη αναπτύσσονται γρήγορα, ωριμάζουν νωρίς και είναι βραχύβια. Κατά την αναπαραγωγή, το αρσενικό χρησιμοποιεί ένα ειδικά προσαρμοσμένο βραχίονα για να παραδώσει μια δέσμη σπέρματος μέσα στην κοιλότητα του θηλυκού μανδύα και έπειτα γερνά και πεθαίνει. Το θηλυκό αποθέτει τα γονιμοποιημένα ωάρια σε μια φωλιά και τα φροντίζει μέχρι να εκκολαφθούν, οπότε και πεθαίνει.
Πανέξυπνα με τεχνικές προστασίας από αρπακτικά που περιλαμβάνουν την εκτόξευση μελάνης, τη χρήση καμουφλάζ και απειλητικές αντιδράσεις και τη δυνατότητα ταχείας διαφυγής και κάλυψης.
Όλα τα χταπόδια είναι δηλητηριώδη, αλλά μόνο τα χταπόδια με μπλε δακτυλίους είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Προσοχή λοιπόν ! Να μην έχουν μπλε δακτυλίους……
Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε εγγυημένο χταπόδι από την αγορά που σίγουρα δεν θα έχει μπλε δακτυλίους
Θα χρειαστούμε (4 μερίδες)
- 1 κιλό χταπόδι , πλυμένο και καθαρισμένο (δηλαδή έχουμε αφαιρέσει μάτια, στόμα και έχουμε γυρίσει και καθαρίσει το κεφάλι του από την μέσα μεριά ) ή αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο πλοκάμια.
- 1 κ.σούπας πελτέ
- 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 3 ποτηράκι κόκκινο κρασί (πολλοί προτιμούν ούζο)
- 1 κουτί ντομάτα κονκασέ (400-450 γρμ.)
- 1 ½ λίτρο ζωμό, κατά προτίμηση λαχανικών
- Λαδάκι του Θεούλη περίπου 150 ml
- 2-3 φύλλα δάφνης
- Μία πρέζα (1 κ.γ. ) ζάχαρη (κόβει την «ξινίλα» της ντομάτας)
- Αλάτι και πιπέρι
Και
- 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι (500 γρ.)
Ας μαγειρέψουμε:
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι να μην έχει ίχνος άμμου και το κόβουμε τα πλοκάμια σε πάχος που θέλουμε (3-4-5 εκατ).
Βάζουμε το λαδάκι σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Μετά σοτάρουμε λίγο λίγο το χταπόδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε το πελτέ τομάτας , ανακατεύουμε και «σβήνουμε» με το κρασί.
Προσθέτουμε το κονκασέ ντομάτας , τα φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη και το ζωμό και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 40-50 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι ίσα να κρατάει λίγο, το σουρώνουμε.
Μόλις το χταπόδι μας έχει βράσει, προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση.
Καλή σας όρεξη!!!!
Κeep cooking and don’t shoot the Chef !!!!