Δροσερή σαλάτα με κουσκούς και δυόσμο
Το κουσκούς στο Μαρόκο και στην κουζίνα του ως λέξη είναι συνώνυμη με τη λέξη «φαγητό». Τι είναι όμως το κουσκούς; Είναι χοντροκομμένο προ βρασμένο σε ατμό σιτάρι και που μετά αποξηραίνεται με αποτέλεσμα το γρήγορο βράσιμό του να γίνεται εύκολα με ζεστό νερό. Το κουσκούς χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες μεσογειακές χώρες και το μαγείρεμά του είναι πολύ απλό.
Η πρόταση για τη δροσερή σαλάτα είναι
- 400 γραμ. κουκούς που μετά θα βράσουμε.(ή πλιγούρι)
- 3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
- 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Λαδάκι του Θεούλη
- Αλάτι – πιπέρι
Ετοιμάζουμε το κουσκούς και προσέχουμε να μην μας λασπώσει. Αυτό το αποφεύγουμε αν σε νερό που βράζει, ελαφρά αλατισμένο, η αναλογία του κουσκούς με το νερό θα είναι 1:1. Μόλις το νερό βράσει, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κουσκούς μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και καλύπτουμε το σκεύος. Αφήνουμε το κουσκούς να φουσκώσει για 5 λεπτά. Και είναι έτοιμο για να το ρίξουμε στη σαλατιέρα.
Αν χρησιμοποιήσετε πλιγούρι, θα πρέπει να μουσκέψετε σε ζεστό νερό για 8-9 ώρες και να το στραγγίξετε πολύ καλά πριν το ρίξετε στη σαλατιέρα,
Στη σαλατιέρα προσθέτουμε τις ντομάτες, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Ρίχνουμε από πάνω το λαδάκι, το χυμό από λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Έτοιμη η σαλάτα μας .
Μπορείτε αντί για δυόσμο, να χρησιμοποιήσετε φύλλα φρέσκιας μέντας για ξεχωριστό άρωμα.
Καλή όρεξη!
Keep going and don’t shoot the chef !