Εύκολα μελομακάρονα και extra tips
Το μελομακάρονο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».
Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 ποτήρι ζάχαρη
- 1/4 ποτήρι κονιάκ (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 4 - 4,5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
- 1 ποτήρι μέλι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1,5 ποτήρι νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
Για το πασπάλισμα:
- Καρύδια ψιλοκομμένα
- Λίγη κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα υγρά (ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ) με τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά στα υγρά και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε σε οβάλ σχήματα.
Αν θέλουμε, πιέζουμε ελαφρώς την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι ή τρίφτη για σχέδιο.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Βουτάμε τα χλιαρά μελομακάρονα στο χλιαρό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
Αν τα θέλουμε πολύ σιροπιαστά, τα αφήνουμε λίγο περισσότερο.
Απλώνουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Extra Tips για Τέλειο Αποτέλεσμα
Μην παραζυμώνετε τη ζύμη:
Το πολύ ζύμωμα μπορεί να σκληρύνει τα μελομακάρονα.
Η θερμοκρασία είναι το κλειδί στο σιρόπι:
Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι χλιαρά και το σιρόπι επίσης χλιαρό (ούτε καυτό, ούτε κρύο) για να απορροφήσουν σωστά.
Καλό ψήσιμο:
Βεβαιωθείτε ότι τα μελομακάρονα είναι καλά ψημένα, για να μην διαλύονται στο σιρόπι.
Μπορείτε να προσθέσετε άρωμα:
Λίγη βανίλια ή μαστίχα στη ζύμη δίνει ξεχωριστό άρωμα.
Καλή Επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!