Εύκολες δίπλες και extra tips
Οι δίπλες ή αλλιώς ξεροτήγανα είναι ελληνικό επιδόρπιο που το κύριο συστατικό του είναι λεπτή ζύμη. Οι δίπλες προέρχονται από την Πελοπόννησο. Από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά γλυκά για τις γιορτές, τους γάμους και τους αρραβώνες με καταγωγή από τη Μάνη, την Καλαμάτα και την Αρκαδία. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι.
Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια.
Σερβίρονται συνήθως σε γάμους αλλά και την Πρωτοχρονιά. Στην Κρήτη και στην Αρκαδία είναι γνωστές και ως ξεροτήγανα.
Σήμερα θα φτιάξουμε τις δικές μας εύκολες δίπλες και θα σας δώσω και extra tips για να γίνουν άψογες και λαχταριστές!!!
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. κονιάκ ή τσίπουρο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Μέλι για το σερβίρισμα
- Καρύδια τριμμένα
- Κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και το αλάτι.
Σταδιακά, προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Χωρίστε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και ανοίξτε λεπτά φύλλα με πλάστη ή μηχανή ζυμαρικών.
Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες ή παραλληλόγραμμα.
Ζεστάνετε μπόλικο ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι.
Ρίξτε μία-μία τις λωρίδες ζύμης στο καυτό λάδι και με τη βοήθεια δύο πιρουνιών, τυλίξτε τις σε ρολά όσο τηγανίζονται (ή αφήστε τις ίσιες, αν προτιμάτε).
Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις και αφήστε τις σε απορροφητικό χαρτί.
Για το σερβίρισμα
Περιχύστε τις δίπλες με ζεστό μέλι.
Πασπαλίστε τριμμένα καρύδια και κανέλα.
Tips για τέλειες δίπλες:
Η ζύμη:
Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι. Αν είναι σκληρή, λίγο κονιάκ ή νερό θα την κάνει πιο μαλακή.
Χρειάζεται καλό ζύμωμα ώστε να γίνει ελαστική και να ανοίγει εύκολα σε λεπτά φύλλα.
Το άνοιγμα φύλλου:
Για εξαιρετικά λεπτές δίπλες, ανοίξτε τη ζύμη όσο πιο λεπτή μπορείτε. Χρησιμοποιήστε άμυλο ή λίγο αλεύρι για να μη κολλάει.
Αν έχετε μηχανή ζυμαρικών, χρησιμοποιήστε τη για να πετύχετε ομοιόμορφο πάχος.
Το τηγάνισμα:
Το λάδι πρέπει να είναι πολύ ζεστό (περίπου στους 170-180°C). Αν είναι κρύο, οι δίπλες θα απορροφήσουν λάδι και θα γίνουν βαριές.
Τηγανίστε λίγες κάθε φορά για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του λαδιού σταθερή.
Αν θέλετε τέλειο σχήμα (στριφτές δίπλες), χρησιμοποιήστε δύο πιρούνια ή μία ξύλινη λαβή κουτάλας για να τις τυλίγετε όσο τηγανίζονται.
Το μέλι:
Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας μέλι (ανθόμελο ή θυμαρίσιο) και ζεστάνετε το ελαφρά για να ρέει πιο εύκολα.
Αν προτιμάτε πιο ελαφριά γεύση, αραιώστε το μέλι με λίγο χλιαρό νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
Extra γεύση:
Πασπαλίστε με μίγμα κανέλας και τριμμένου γαρίφαλου για πιο πικάντικη γεύση.
Προσθέστε λίγο σουσάμι μαζί με τα καρύδια για μια παραδοσιακή πινελιά.
Αποθήκευση:
Οι δίπλες είναι τραγανές όσο είναι φρέσκες. Για να διατηρηθούν, αποθηκεύστε τις σε καλά κλειστό δοχείο, χωρίς να βάλετε το μέλι. Πρόσθεσε το μέλι λίγο πριν το σερβίρισμα.
Καλή σας απόλαυση!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!