Εύκολη βασιλόπιτα και extra tips
Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Σύμφωνα με την ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση έχει τις ρίζες της στην Καισαρεία της Καππαδοκίας.
Οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν την γλυκιά βασιλόπιτα, τη λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, παρασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Έτσι συναντάται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.
Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο. Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή.
Σε άλλα μέρη, αντί αυτού κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ. Συχνά γράφεται πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους.
Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε μια εύκολη βασιλόπιτα κέικ και θα σας δώσω και extra tips ώστε να γίνει αφράτη και νόστιμη!
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι (και ξύσμα από 1 πορτοκάλι)
- 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι γλυκού βανίλια (υγρή ή σε σκόνη)
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- Φλουρί (τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο)
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώστε καλά ένα στρογγυλό ταψί. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι ή χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο και λευκό.
Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Φροντίστε να ενσωματωθούν καλά πριν προσθέσετε το επόμενο.
Ρίξτε το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, ανακατεύοντας απαλά.
Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι.
Προσθέστε τα σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή στο χαμηλό του μίξερ.
Ρίξε το μείγμα στο ταψί, τοποθέτησε το φλουρί (καλά τυλιγμένο) και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε τη βασιλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς, αναποδογυρίστε τη σε πιατέλα και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Extra Tips για αφράτη και νόστιμη βασιλόπιτα
Κοσκινίστε το αλεύρι: Αυτό βοηθά το μείγμα να γίνει πιο αέρινο.
Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη: Είναι το πιο κρίσιμο βήμα για να παγιδεύστε τον αέρα και να πετύχετε αφράτη υφή.
Μην ανοίγετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ειδικά τα πρώτα 30 λεπτά.
Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά: Ειδικά το βούτυρο, τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ.
Γαρνιτούρα: Αν θέλετε, προσθέστε ξηρούς καρπούς ή σταγόνες σοκολάτας για περισσότερη γεύση.
Καλή Επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!