Εύκολοι κουραμπιέδες και extra tips
Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το περσικό Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτηρο και άχνη ζάχαρη. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.
Σήμερα θα φτιάξουμε τους δικούς μας κουραμπιέδες και θα σας δώσω και extra tips για να γίνουν άψογοι!
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο (προτιμήστε αιγοπρόβειο ή καλής ποιότητας αγελαδινό)
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκος αυγού
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια (ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό (κοσκινισμένο)
- 100 γρ. αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα
- Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτο και να αποκτήσει κρεμώδη υφή (περίπου 5-7 λεπτά). Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα για αφράτους κουραμπιέδες!
Προσθέστε τον κρόκο αυγού, το κονιάκ και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά.
Σε άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέστε τα σταδιακά στο μείγμα του βουτύρου, ζυμώνοντας απαλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προσθέστε τα ψημένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα στη ζύμη και ανακατέψτε.
Πλάστε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια ή δώστε τους το κλασικό σχήμα των κουραμπιέδων. Τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στις αντιστάσεις) για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Μην τους παραψήσετε.
Μόλις κρυώσουν λίγο, πασπαλίστε τους κουραμπιέδες γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.
Με αυτή τη συνταγή, μπορείτε να φτιάξετε περίπου 30-40 κουραμπιέδες, ανάλογα με το μέγεθος που θα τους πλάσετε.
Συμβουλή: Κρατήστε ένα ομοιόμορφο μέγεθος, ώστε να ψηθούν σωστά και ομοιόμορφα. Ένα καλό μέγεθος είναι περίπου όσο ένα καρύδι.
Tips για τέλειους κουραμπιέδες:
Για την προετοιμασία:
Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου: Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό, αλλά όχι λιωμένο. Έτσι, θα χτυπηθεί πιο εύκολα και θα ενσωματώσει αέρα, κάνοντας τους κουραμπιέδες αφράτους.
Χτύπημα βουτύρου: Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 5-7 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει λευκή και αφράτη υφή. Αυτό είναι το «μυστικό» για αφράτους κουραμπιέδες.
Κοσκινισμένο αλεύρι: Κοσκινίστε το αλεύρι πριν το προσθέσετε, ώστε να γίνει πιο ανάλαφρη η ζύμη.
Για τη ζύμη:
Μην παραζυμώνετε: Όταν προσθέσετε το αλεύρι, ζυμώστε απαλά, μόνο όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Το υπερβολικό ζύμωμα μπορεί να κάνει τους κουραμπιέδες σκληρούς.
Μέτρια ποσότητα αμυγδάλων: Τα αμύγδαλα είναι τέλεια για έξτρα τραγανή υφή, αλλά αν βάλετε πολλά, μπορεί να «σπάνε» τους κουραμπιέδες. Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα (περίπου 100 γρ.).
Για το ψήσιμο:
Προθερμάνετε καλά το φούρνο: Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος έχει ζεσταθεί στους 170°C πριν βάλετε το ταψί.
Μην τους παραψήσετε: Οι κουραμπιέδες πρέπει να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Αν τους παραψήσετε, θα γίνουν πολύ σκληροί.
Για το πασπάλισμα:
Ανθόνερο (προαιρετικά): Ραντίστε τους κουραμπιέδες με λίγες σταγόνες ανθόνερου πριν τους πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη. Θα τους δώσει υπέροχο άρωμα.
Ζάχαρη άχνη όταν είναι χλιαροί: Περιμένετε να κρυώσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες πριν τους πασπαλίσετε, ώστε να μην λιώσει η ζάχαρη πάνω τους.
Για τη διατήρηση:
Αεροστεγές κουτί: Φυλάξτε τους κουραμπιέδες σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς. Έτσι, θα διατηρηθούν φρέσκοι και τραγανοί για περισσότερες ημέρες.
Διαχωριστικά στρώματα: Αν τους τοποθετήσετε σε στρώσεις, χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα για να μη κολλήσουν.
Με αυτά τα tips, οι κουραμπιέδες σας θα βγουν πραγματικά επαγγελματικοί!
Καλή επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!