Γαύρος ριγανάτος
Η ονομασία που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους αντιπάλους της ελληνικής πειραϊκής ομάδας Ολυμπιακός με ειρωνικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα για τους ίδιους τους οπαδούς και φιλάθλους της ο χαρακτηρισμός δεν προέρχεται από το ψάρι αλλά από το "γαυριάς ή γαύρος" που ονομάζεται αφενός το άλογο που είναι έτοιμο για αγώνα, αλλά και για πρόσωπα που υπερηφανεύονται και κορδώνονται ιδιαίτερα για μαγκιά και ερωτοτροπίες.
"Γίνονται κι οι γέροι γαύροι" (Καρυωτάκης). Στα αρχαία ελληνικά το επίθετο ο/η γαύρος, το γαύρον σημαίνει ο επαιρόμενος, ο ανδρείος, ο αγέρωχος. Δεν τα λέω εγώ, το Wikipedia τα λέει. Τα παράπονα εκεί….
Τώρα όμως θα πάρουμε τον πραγματικό και φυσικό γαύρο – το ψάρι δηλαδή - και θα τον κάνουμε με την ρίγανη.
- 1 Κιλό γαύρο
- Χυμό 3-4 λεμονιών
- 125 γρ. λαδάκι του Θεούλη
- Αρκετή ρίγανη του βουνού (αυτή που μαζέψαμε όταν πήραμε τα βουνά …..)
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Καθαρίζουμε τους γαύρους, αφαιρούμε τα κεφάλια τους, τους πλένουμε και τους στραγγίζουμε.
Τους βάζουμε σε ταψί, τους αλατοπιπερώνουμε και τους πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, τους βρέχουμε με το λάδι και το λεμόνι και τους ανακατεύουμε ελαφρά.
Τους ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 15-20 λεπτά.
Τρώγονται και ζεστοί και κρύοι.
Καλή σας όρεξη !!!
Keep going and don’t shoot the Chef !!!