Γιουβέτσι με μανιτάρια πορτομπέλο (για χορτοφάγους)
Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι τα μανιτάρια ήταν το μυστικό για τη διατήρηση της νεότητας. Οι Αιγύπτιοι, από την άλλη, πίστευαν ότι ο Όσιρις τους έδωσε το δώρο των μανιταριών και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τα μανιτάρια ήταν η τροφή των θεών και έτσι τα κρατούσαν για ειδικές περιστάσεις.
Τα μανιτάρια πορτομπέλο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν με φυσικό τρόπο. Καλλιεργήθηκαν τεχνητά. Είναι πλούσια σε πολλά μέταλλα, όπως κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Είναι, επίσης, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φολικό οξύ, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και η θειαμίνη, οι οποίες βοηθούν στην επεξεργασία της ενέργειας από την τροφή που τρώτε. Τα μανιτάρια έχουν, επίσης, εργοστερόλη, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη D2 όταν εκτίθεται σε υπεριώδες φως.
Θα χρειαστούμε
- 500 γρμ. Μανιτάρια πορτομπέλο (τα προτιμούμε γιατί έχουν περισσότερο «ψαχνό» , αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλευρώτους ή άλλο τύπο μανιταριών).
- 250 γραμ. κριθαράκι μέτριο
- 4 κουτ. Σούπας λαδάκι του Θεούλη
- 1 ½ τομάτα φρέσκια τριμμένη στον τρίφτη
- ½ κούπα λευκό κρασί
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 ½ κούπες ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 κουτ. γλ. θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 250 γρμ. Τυρί βίγκαν (τριμμένο) – αυτό αν θέλετε – προαιρετικά
- Αλάτι και πιπέρι
Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλους κύβους και ζεσταίνουμε το μισό λαδάκι σε μία μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό ( ή το νερό, την κανέλα, την δάφνη και χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λαδάκι και σε μέτρια φωτιά αφού ζεσταθεί, σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να ροδίσει (περίπου 1 -2 λεπτά). Προσθέτουμε 1 ½ κούπα νερό) και αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο και σε μία γάστρα ρίχνουμε το κριθαράκι, προσθέτουμε τα μανιτάρια με την σάλτσα και τα ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε το φαγητό με τριμμένο βίγκαν τυράκι και ψήνουμε για 35-40 λεπτά με την γάστρα σκεπασμένη.
Απολαύστε ελεύθερα !!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !