Καγιανάς ή στραπατσάδα ή απλά αυγά με ντομάτες

Καγιανάς ή στραπατσάδα  ή απλά αυγά με ντομάτες

Η  ονομασία καγιανάς  προέρχεται μάλλον από την τουρκική λέξη kaygana, που σημαίνει ομελέτα με κάτι, ο καγιανάς είναι φαγητό που συνηθίζεται πολύ στην Πελοπόννησο . Σε άλλες περιοχές της χώρας, το αντίστοιχο πιάτο ονομάζεται «στραπατσάδα» (από το ιταλικό strapazzare, που σημαίνει χτυπάω) και αποτελείται κυρίως από αυγά με ντομάτα, κάποιες φορές με λίγο τυρί. Οι Έλληνες της Πόλης έχουν το «μενεμένι», που είναι αυγά με ντομάτα και πράσινες πιπεριές (εκ των οποίων μερικές καυτερές).

Εδώ σήμερα η πρόταση είναι να φτιάξουμε τον καγιανά ή στραπατσάδα ή απλά αυγά με ντομάτες με φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριά κόκκινη, φέτα και βασιλικό.

Θα χρειαστούμε:

5 μεγάλες ντομάτες ώριμες αλλά γερές

6  αυγά

Κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 

1 πιπεριά κόκκινη φλωρίνης ψιλοκομμένη 

Λαδάκι

Αλάτι

Πιπέρι

Ζάχαρη

Φέτα

Φύλλα φρέσκου βασιλικού

Πλένουμε καλά τις τομάτες, τις χαράζουμε με μαχαιράκι σταυρωτά και τις αφήνουμε σε λεκάνη με ζεστό νερό για 5 λεπτά.  Τις ξεφλουδίζουμε, καθαρίζουμε το μίσχο και τις κόβουμε σε κυβάκια. 

Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και την πιπεριά, προσθέτουμε τις τομάτες και τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να βράσουν. Προσθέτουμε μία πρέζα ζάχαρη (κόβει την «οξύτητα» της φρέσκιας τομάτας) . Μόλις η τομάτα έχει βράσει, σπάμε ένα – ένα τα αυγά σε ένα σκεύος και τα ρίχνουμε στη τομάτα ανακατεύοντας συνέχεια ανάλογα με το πόσο «σφικτό» ή «ζουμερό» θέλουμε το μείγμα,  Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά .

Σερβίρουμε σε πιάτα και ρίχνουμε από πάνω τριμμένη φέτα και  ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Καλή σας όρεξη

Keep going and don’t shoot the chef!