Κανόνες υγιεινής στην κουζίνα
Η κουζίνα για τους Έλληνες είναι το κέντρο του σπιτιού. Η νοικοκυρά συνήθως, σαν οικοδέσποινα προετοιμάζει εκεί τα καθημερινά γεύματα αλλά και το φαγητό για τις γιορτές.
Ωστόσο, πολλά νοικοκυριά δεν γνωρίζουν καθόλου τους βασικούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να υπάρχουν σε μια κουζίνας για την παρασκευή, το μαγείρεμα και την αποθήκευση του φαγητού. Η τήρηση των κανόνων αυτών είναι ζωτική για την ασφάλεια του φαγητού μας και για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί έναν έναν τους κανόνες σωστού καθαρισμού της κουζίνας.
1. Πλύσιμο των χεριών.
Η σωστή υγιεινή στην κουζίνα ξεκινά πρώτα από εμάς. Ο μεγαλύτερος φορέας μικροβίων επάνω μας είναι τα χέρια μας. Πέρα από την προσωπική μας υγιεινή, όσον αφορά την κουζίνα, είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα αλλά και κατά την διάρκεια να πλένουμε τα χέρι μας για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι.
2. Σωστό μαγείρεμα.
Είναι πολύ σημαντικό στην κουζίνα να προσέξουμε το χρόνο μαγειρέματος των τροφών. Υπάρχουν τρόφιμα, όπως το κοτόπουλο, που εάν δεν μαγειρευτούν καλά, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο όπως η δηλητηρίαση από σαλμονέλα. Ένα ακόμα τέτοιο τρόφιμο είναι και το χοιρινό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε εάν το φαγητό έχει μαγειρευτεί σωστά.
3. Αποθήκευση νωπού και μαγειρεμένου φαγητού
Αρχικά, το νωπό και το μαγειρεμένο φαγητό δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται κοντά στο ψυγείο και χωρίς να είναι καλυμμένα με μεμβράνη ή μέσα σε κάποιο δοχείο αποθήκευσης τροφίμων.
Ένας επίσης βασικός κανόνας είναι να μην βάζουμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο.
4. Απολύμανση των πάγκων της κουζίνας και των δίσκων κοπής
Κανονικά κάθε ομάδα τρόφιμου (λαχανικά, κρέας, ψαρί, ωμά κρέατα) πρέπει να έχουν ξεχωριστούς δίσκους κοπής. Αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό για μια κουζίνα σπιτιού, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σωστά οι πάγκοι της κουζίνας και οι δίσκοι κοπής.
Ένα καλό tip. είναι να κόβουμε τα νωπά κρέατα/ψάρια τελευταία και να πλένουμε κατευθείαν τον δίσκο κοπής ώστε να μην μπερδευτούμε αργότερα και τον χρησιμοποιήσουμε και για κάτι άλλο.
5. Καθαρός κάδος απορριμμάτων – καθαρό ψυγείο.
Ίσως είναι δυο πράγματα τα οποία ξεχνάμε πως είναι τα βασίλεια των βακτηρίων. Ο κάδος απορριμμάτων με τα υπολείμματα τροφών και το ψυγείο με την ξηρή ατμόσφαιρα είναι ιδανικά για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση βλαβερών βακτηρίων για τον άνθρωπο.
Γι’ αυτό προσπαθούμε να πετάμε τα σκουπίδια καθημερινά και να καθαρίζουμε τον κάδο μια φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό και αντισηπτικό σαπούνι. Όσον αφορά το ψυγείο καθαρίζουμε με υγρό καθαριστικό και χαρτί κουζίνας μόλις δούμε κάποιο λεκέ από τάπες ή έχει στάξει κάποιο φαγητό. Επιπρόσθετα συστήνεται ο καθαρισμός του ψυγείου χωρίς τρόφιμα μέσα τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο.