Κοτόπουλο γιουβέτσι (Με τον γρήγορα τρόπο > στην κατσαρόλα)
Το γιουβέτσι όπως το σαγανάκι, είναι δυο φαγητά που έχουν πάρει το όνομά τους από το σκεύος που μαγειρεύονταν. Τώρα βέβαια όταν ακούμε γιουβέτσι σπάνια πάει το μυαλό μας στο πήλινο σκεύος όπου παραδοσιακά μαγειρεύεται το νόστιμο –συνήθως κυριακάτικο ή εορταστικό- φαγητό. Όλοι μας θυμόμαστε κυριακάτικα τραπέζια με μαλακό κρέας, αρνάκι, μοσχαράκι ή ακόμη και κοτόπουλο ή κουνέλι, νόστιμο κριθαράκι και μπόλικο τυρί ή χωρίς τυρί.
Το γιουβέτσι είναι φαγητό της αστικής και όχι της αγροτικής κουζίνας και καταγράφεται στα συνταγολόγια των σπιτιών των αρχών του εικοστού αιώνα, πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθιερώθηκε σαν ένα από τα κλασικά κυριακάτικα φαγητά τις δεκαετίες του 60 και 70. Συνήθως ψηνόταν στο φούρνο της γειτονιάς. Οι νοικοκυρές πήγαιναν μαζί με το ταψί και το κριθαράκι στο φούρναρη που ήξερε πότε να το προσθέσει και πόσο νερό να βάλει για να μη λασπώσει το φαγητό αλλά ούτε να γίνει και ξερό και άνοστο. Ο κλασικός τρόπος μαγειρέματος θέλει αρκετό χρόνο. Θέλει να μαγειρευτεί αργά το κρέας με την ντομάτα, αν είναι δυνατόν στο φούρνο και να προσθέσουμε το κριθαράκι με το ανάλογο νερό όταν σχεδόν έχει γίνει το κρέας.
Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τον πιο γρήγορο τρόπο και θα γίνει το ίδιο νόστιμο και λαχταριστό το φαγητό μας.
Θα χρειαστούμε:
Για 4 άτομα
- 1 κοτόπουλο (1 ½ κιλό περίπου)
- 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
- 1 φλ. Τσαγιού λαδάκι του Θεούλη
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 μπαστουνάκι κανέλας
- Λίγα γαρύφαλλα ολόκληρα
- 2 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας ή
- 4-5 φρέσκιες ντομάτες
- Τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας (κεφαλοτύρι, ρεγκάτο, κεφαλογραβιέρα κ.λπ.
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο καλά από πέτσες και λίπη, το πλένουμε και το κόβουμε σε κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα σοτάρουμε στο λάδι.
Ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε την ντομάτα (αν χρησιμοποιήσουμε πελτέ, τον λιώνουμε πρώτα σε λίγο νερό, αν είναι φρέσκια η ντομάτα, την περνάμε από το τρυπητό), το αλατοπίπερο, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Αφαιρούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε νερό και αφού πάρει βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας συνέχεια να μην κολλήσει.
Όταν κοντεύει να βράσει το κριθαράκι, ξαναρίχνουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μία βράση.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά με αρκετό ζουμί και αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να το «πιεί».
Tip ! αν θέλουμε να συμπληρώσουμε νερό την ώρα που βράζει, χρησιμοποιούμε μόνο καυτό νερό για συμπλήρωμα. Αλλιώς θα «ξαφνιαστεί» το φαγητό και θα κοπεί ο βρασμός, κάτι που δεν θέλουμε !
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι (γούστα είναι αυτά …. )
Καλή σας όρεξη !!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!