Κροκέτες από γίγαντες
Τα φασόλια Γίγαντες είναι μεγάλα φασόλια που είναι ένα αγαπημένο φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Μαγειρεύονται συνήθως στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και διάφορα μυρωδικά.
Όμως, ας δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό τρόπο να τους απολαύσουμε. Θα τους κάνουμε κροκέτες.
Θα χρειαστούμε
- ½ κιλό γίγαντες βρασμένους και τους έχουμε κάνει πουρέ
- ½ κιλό πατάτες βρασμένες σε πουρέ.
- 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. Γλυκού δυόσμο φρέσκο ( ή αποξηραμένο)
- 3 αυγά
- 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 125 γρ. λαδάκι το Θεούλη
- Αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
- Αλάτι
- Μπαχαρικά σε πρέζες (πρέζα είναι όσο πιάνουν τα δάκτυλά μας τσιμπητά) 2 κύμινο, 4 κόλιανδρο, 2 μοσχοκάρυδο, 4 πιπέρι μαύρο, 1 πιπέρι καγιέν (καυτερό δηλαδή) ή μπούκουβο.
Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε.
Αν είναι μαλακή η ζύμη μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη μέχρι να μπορούμε να κάνουμε «κεφτεδάκια».
Πλάθουμε λοιπόν τα «κεφτεδάκια», αλευρώνουμε και τα πατάμε να γίνουν πλακέ. Τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι.
Σερβίρουμε αμέσως και αν θέλουμε συνοδεύουμε τις κροκέτες με ένα ντιπ γιαουρτιού. Απλά βάζουμε σε ένα μπολ γιαούρτι (250 γρ. ) προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι, λίγο λάδι (1 κουταλιά της σούπας) και λίγο ξίδι, ανακατεύουμε και έτοιμο.
Καλή σας όρεξη !!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!