Λάδι βασιλικού

Λάδι βασιλικού

Τον βασιλικό όλοι τον ξέρουμε. Λεπτόφυλλος, παχύφυλλος, καλοκαιρινός, χειμωνιάτικος…. Ένα ετήσιο αρωματικόποώδες φυτό, το πιο γνωστό μαγειρικό βότανο. 

Ο βασιλικός πιθανόν κατάγεται από την Ινδία ή ίσως από το Ιράν και να έχει καλλιεργηθεί εκεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια. 

Η λέξη «βασιλικός» προέρχεται από την ελληνική λέξη «βασιλεύς», που σημαίνει «βασιλιάς» και που εδώ εννοείται ο Ιησούς Χριστός, καθώς έχει συνδεθεί με την ύψωση του Τίμιου Σταυρού.  Σύμφωνα με τον θρύλο, η ονομασία του αποδόθηκε όταν το φυτό φύτρωσε στο χαμένο τάφο του Ιησού και η έντονη μυρωδιά του έγινε αιτία να ανακαλυφθεί, καθώς φύτρωσε στο σημείο, όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη, ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό.

Το Oxford English Dictionary, αναφέρει εικασίες, ότι ο βασιλικός μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί σε «κάποια βασιλική αλοιφή, μπάνιο ή ιατρική». Ο βασιλικός, εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς συγγραφείς μαγειρικής ως ο «βασιλιάς των βοτάνων». 

Μπορούμε να τον απολαύσουμε φρέσκο (στις σαλάτες μας, στη φοκάτσια,  στα ζυμαρικά κ.α.) ή αποξηραμένο σε πολλές παρασκευές.

Όμως, μπορούμε να του ….. βγάλουμε και το λάδι ……και να  τον απολαύσουμε επάνω σε φέτα, στις πράσινες σαλάτες, στο πιλάφι, στο ριζότο, στην τοματοσαλάτα, ακόμη και σε ξεροψημένο ψωμάκι, με τα ζυμαρικά, να αρωματίσουμε σούπες κ.λπ.

Πάμε να φτιάξουμε λάδι βασιλικού

Θα χρειαστούμε

  • 40-50 γραμ. φύλλα βασιλικού (μαδήστε την γλάστρα αλλά προσοχή στο «κορφολόγημα». Θα κόβετε κλαδάκια μόνο πάνω από μίσχο – για να σας «ξαναπετάξει» και να γεμίσει φύλλα το φυτό σας)
  • 300 ml λαδάκι του Θεούλη

Σε μία κατσαρολίτσα με νερό που βράζει,  μέσα σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε τα φύλλα βασιλικού και τα βουτάμε για 5 δευτερόλεπτα, στο νερό που βράζει. 
Έχουμε δίπλα μας ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια και βουτάμε το σουρωτήρι με τα «ζεματισμένα» φύλλα βασιλικού. 
Μετά σουρώνουμε καλά τα φύλλα (πιέζουμε να φύγουν όλα τα υγρά και υγρασία). 

Ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ τα φύλλα και το λαδάκι και τα κτυπάμε καλά, μέχρι να γίνει ζουμί. Κατόπιν βάζουμε ένα πανί πάνω από ένα μπολ και σουρώνουμε το ζουμί να βγει όλο το υγρό. Αυτό θα έχει ένα απίθανο πράσινο χρώμα. Το βάζουμε σε γυάλινο βάζο ή μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο. 

Καλή σαςεπιτυχία
Keep cooking and don’t shoοt the chef