Λικέρ Ρόδι
Η ροδιά έχει καταγωγή από την Περσία. Έφτασε στη Μεσόγειο και το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρεται από τον ΄Ομηρο στο έπος του Οδύσσεια όπου μας πληροφορεί ότι καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Από κείνα τα χρόνια χρησιμοποιούσαν την φλούδα της στην ιατρική και στη βυρσοδεψία. Ακόμη , η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς και όπως μας ενημερώνει ο μύθος (και έχουμε μπόλικους) η ίδια με τα χεράκια της φύτεψε την πρώτη ροδιά στη Κύπρο. Η καλλιέργειά της στην Ελλάδα καλύπτει πολλές περιοχές της νησιωτικής αλλά και χερσαίας χώρας μας . Σαν καρπό μπορούμε να το φάμε σκέτο, να το ρίξουμε στις πράσινες σαλάτες μας , να το κάνουμε χυμό, να γίνει μαρμελάδα, να στολίσει τα γλυκά μας, να εμπλουτίσει το φαγητό μας (γκουρμέ καταστάσεις) , να γίνει σάλτσα , λικέρ, κ.α. Ολόκληρο μπορούμε να το στολίσουμε στο σπίτι μας και να το σπάσουμε για γούρι την Πρωτοχρονιά. Πολυεργαλείο το ρόδι !!!!!
ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ στην κατσαρόλα !!!!!
Το λικεράκι αυτό πίνεται μετά το γεύμα, το δείπνο, το κερνάτε , το πίνετε όταν θέλετε να χαλαρώσετε με παρέα ή διαβάζοντας ένα βιβλίο ή παρακολουθώντας μία ταινία… γενικά μπορείτε να το απολαύσετε σε πολλές στιγμές ….
Μία απλή , γρήγορη και γευστική συνταγή με ρόδι. Συνήθως για να γίνει ένα λικέρ από κάποιο φρούτο, χρειάζεται να περιμένουμε 30-40 μέρες, να το βάζουμε σε βάζο σε ζεστό μέρος, να το ανακινούμε συχνά κλπ κλπ. Λίγο μπελάς …. Αλλά τώρα θα το κάνουμε πιο απλό χωρίς να χάσει την ομορφιά του .
Τι θα χρειαστούμε:
3-4 ρόδια που θα καθαρίσουμε και θα κρατήσουμε τα σπόρια. Θα πρέπει να έχουμε 1 ½ ποτήρι ρόδια. ( Δεν έχει σημασία αν τα σπόρια έχουν σκούρο ή ανοικτό χρώμα, αρκεί να είναι ώριμα. Το χρώμα του ροδιού είναι ανάλογα με τη ποικιλία του. Για τη συνταγή μας, όλες οι ποικιλίες είναι κατάλληλες).
1 ποτήρι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε βότκα.
1 ποτήρι ζάχαρη.
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα
και
1 κατσαρόλα
1 σουρωτήρι , 1 μπωλ/λεκάνη και 1 χωνί
Πανί κρουστό
Μπουκάλι γυάλινο αποστειρωμένο κατά προτίμηση.
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί. Ανάβουμε το μάτι στο δυνατό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί η ζάχαρη. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει , αφήνουμε για 2-3 λεπτά και κλείνουμε το μάτι. Το αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει η εστία και μετά το σκεπάζουμε με ένα πανί καθαρό και το αφήνουμε για 24 ώρες όπως είναι.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε σε ένα μπωλ το σουρωτήρι και μετά το πανί και αδειάζουμε την κατσαρόλα. Αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Πιάνουμε προσεκτικά το πανί και αρχίζουμε να πιέζουμε να βγεί όλο το υγρό στη λεκάνη. Προσοχή. Δεν πιέζουμε πολύ πολύ το πανί γιατί έτσι μπορεί να συμπιεστούν πολύ τα σποράκια και το λικεράκι μας να γίνει λίγο θολό – αλλά και πάλι δεν πειράζει γιατί δεν αλλάζει κάτι, μόνο η εμφάνιση. Αυτό το «ζουμί» που θα βγει στην κατσαρόλα είναι το λικέρ μας. Το ρίχνουμε στο μπουκάλι και είναι έτοιμο.
Να ξέρετε ότι μετά από 4-5 μέρες είναι τέλειο. Εχει ολοκληρωθεί η ζύμωση ..
Θα πρέπει να το συντηρήσετε στο ψυγείο.
Μπορείτε αντί για κανέλα να ρίξετε 1 αστεροειδή γλυκάνισο, ή να διπλασιάσετε την δόση της κανέλας και του γαρύφαλλου και τότε θα έχετε ένα καθαρά Χριστουγεννιάτικο λικέρ.
ENJOY !!!!!
Keep going and don’t shoot the Chef!