Μανιτάρια πλευρώτους με άγριο ρύζι

Μανιτάρια πλευρώτους με άγριο ρύζι

Δεν είναι τυχαίο που τα μανιτάρια πλευρώτους είναι τόσο αγαπητά σε όλους. Επειδή είναι απλά ακαταμάχητα! 

Τα μανιτάρια γενικά είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες (μόνο 33 θερμίδες ανά 100γρ). Περιέχουν μέτρια ποσότητα ινών και πάνω από δώδεκα μέταλλα και βιταμίνες, όπως χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και μια σειρά βιταμινών Β όπως το φυλλικό οξύ. Τα μανιτάρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που πιστεύεται ότι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μειώνουν τις χρόνιες ασθένειες και φλεγμονές. 

Τα πλευρώτους ήταν από τα πρώτα «περίεργα» μανιτάρια που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα το 1977 (στο Μαραθώνα), μετά τα κλασικά λευκά μανιτάρια agaricus. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες στο εμπόριο, αλλά εμείς ως καταναλωτές προσέχουμε να είναι πάντα Ελληνικά! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράζουμε εισαγόμενα μανιτάρια. Οι ελληνικές μονάδες καλλιέργειας μανιταριών είναι και προηγμένες και ελεγχόμενες, δίνοντας εξαιρετικής ποιότητας μανιτάρια, που εξάγονται σε όλον τον κόσμο. 

Ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά των μανιταριών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό. Χάνουν πολύ από τον όγκο τους στο μαγείρεμα. 

Θα χρειαστούμε  

500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους (υπάρχουν ωραιότατα ελληνικά στο σούπερ μαρκετ αλλά και στη λαϊκή)  

5 κ.σ. ελαιόλαδο  

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση 

1  ποτήρι κρασιού λευκό κρασί  

Αλάτι και πιπέρι.  

1 κ. σ. ρίγανη ξερή τριμμένη 

Τηγάνι  

Για το πιλάφι  

500 γρ. άγριο ρύζι (αγριεμένο για τα καλά !)(αλλά μπορεί να γίνει και με απλό ρύζι για πιλάφι) 

5 φλυτζάνια νερό ζεστό 

1 & ½ κ.σ. ελαιόλαδο 

½ Κύβο λαχανικών (είτε ξερό είτε φρέσκο) 

Kατσαρόλα 

Σουρωτήρι 

Πλένουμε καλά το ρύζι και το αφήνουμε σε σουρωτήρι ή σίτα να στραγγίσει. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν «κάψει» σοτάρουμε το ρύζι καλά (να γυαλίσει όλο). Προσθέτουμε το ζεστό νερό, τον κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν πιει σχεδόν το νερό, το αποσύρουμε  από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα να τραβήξει τα υγρά. (μπορεί να συμβεί να μην έχει βράσει το ρύζι - εξαρτάται από την «μάρκα» που θα πάρετε - όταν έχει πιει το νερό, τότε πρέπει να προσθέσετε καυτό νερό περίπου 1  ή και  λίγο παραπάνω ποτήρι και να το αφήσετε να βράσει μέχρι να πιει το νερό ). 

Κόβουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια (λουρίδες ουσιαστικά). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τις 4 κ.σ. λαδάκι του Θεού. Αφού ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι το ψιλοκομμένο, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Αφού τα σοτάρουμε καλά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 15-20 λεπτά. Ρίχνουμε την ρίγανη (δεν  την ρίχνουμε νωρίτερα γιατί θα πικρίσει)  και σβήνουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί .  

 

Σερβίρουμε είτε ατομικές μερίδες ρυζιού με μανιτάρια από πάνω ή φορμάρουμε το ρύζι σε φόρμα και αφού την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, γαρνίρουμε γύρω γύρω τα μανιτάρια.  

Καλή όρεξη !!!! 

Keep going and don’t shoot the chef !!!!