Μανιτάρια σοτέ με σκόρδο και μυρωδικά

Μανιτάρια σοτέ με σκόρδο και μυρωδικά

Τα μανιτάρια παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, η οποία καθιστά δύσκολη την ανάλυση της θρεπτικής τους αξίας. Η ενέργεια που θεωρητικά αποδίδουν, όταν καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα, είναι μικρή, καθώς αποτελούνται κατά 90% από νερό. 

Ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά τους, τα μανιτάρια αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος της ξηράς τους ουσίας (10%) από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των μανιταριών ενισχύονται κυρίως με το ψήσιμο στο φούρνο, ενώ μειώνονται με το τηγάνισμα και το βράσιμο. 

Εμείς σήμερα θα τα μαγειρέψουμε με σκόρδο και μυρωδικά και θα σας πω και ένα tip ώστε να μην χάσουν τη γεύση και την υφή τους.

Υλικά:

  • 500 γρ. μανιτάρια (ασπρομανίταρα, portobello ή οποιαδήποτε προτιμάτε)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό (ή ξερό, αν δεν έχετε φρέσκο)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προετοιμασία μανιταριών:

Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί ή χαρτί κουζίνας (μην τα πλύνετε με νερό γιατί απορροφούν υγρασία).
Κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες αν είναι μεγάλα.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε το σκόρδο και σοταρίστε το για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να μυρίσει (προσοχή να μην καεί).
Ρίξτε τα μανιτάρια στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν με το λάδι/βούτυρο.
Αφήστε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν για περίπου 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι (ή τον μαϊντανό).
Αν θέλετε, ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος για δροσερή γεύση.
Ανακατέψτε και σερβίρετε αμέσως.

Μπορείτε να τα απολαύσετε ως συνοδευτικό με κρέας ή ψάρι, πάνω σε ψωμί ως μπρουσκέτα ή ακόμα και με ζυμαρικά ή ρύζι.

Bonus: Μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά λευκό κρασί ή βαλσάμικο ξύδι κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος για πιο σύνθετη γεύση!

Tip: ‘’Μην στριμώχνετε τα μανιτάρια στο τηγάνι’’

Όταν τα μανιτάρια είναι πολλά στο τηγάνι, αντί να σοταριστούν σωστά, βγάζουν πολλά υγρά και βράζουν αντί να ροδίσουν, χάνοντας τη γεύση και την υφή τους.
Σοτάρετε τα σε δόσεις αν χρειάζεται, έτσι ώστε να μην ακουμπά το ένα το άλλο και να έχουν χώρο για να πάρουν εκείνη την ωραία χρυσαφένια κρούστα.

Με αυτό τον τρόπο, θα πετύχετε τραγανό και ροδοψημένο αποτέλεσμα που θα κάνει τα μανιτάρια σας ακόμα πιο νόστιμα! 

Καλή Επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!