Μελιτζάνα Γεμιστή με Λαχανικά

 Μελιτζάνα Γεμιστή με Λαχανικά

Το Ελληνικό όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της Αραβικής της ονομασίας bāḏinjān σε μελιτζάνα, επηρεασμένο από το μελανό χρώμα του καρπού. Κυριότερες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι του Λαγκαδά με τους ωοειδείς και μακριούς καρπούς βάρους 150 περίπου γραμμαρίων χρώματος σκούρου μοβ, η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996), με μακριούς καρπούς 120-150 γραμμαρίων μωβ χρώματος, και Σύρου, μία πρώιμη ποικιλία με τους μεγαλύτερους καρπούς που φτάνουν και τα 300 γραμμάρια. Είναι χοντροί και στρογγυλοί ή σχήματος αχλαδιού και το χρώμα τους είναι σκούρο μωβ.

Η μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Ο μουσακάς και τα παπουτσάκια, η Ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα και το τούρκικο Ιμάμ Μπαϊλντί είναι από τα πιο γνωστά. Γίνεται επίσης ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και στο ξύδι (τουρσί). Επίσης, μπορεί να γίνει γλυκό του κουταλιού!

Η μελιτζάνα έχει μικρή θρεπτική αξία και χαρακτηριστική γεύση. Περιέχει μια πρασινωπή ουσία, τη σολανίνη (από το λατινικό της όνομα Solanum), που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, όταν οι καρποί καταναλωθούν άγουροι ή πολύ ώριμοι. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή.

Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε μελιτζάνα γεμιστή με λαχανικά, μια γευστική, υγιεινή και ιδανική για νηστεία συνταγή!

Υλικά:

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • Φρέσκο μαϊντανό (προαιρετικά για διακόσμηση)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και αφαιρέστε μέρος της πέτσας από το κέντρο για να φτιάξετε ένα βαθούλωμα.
Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και αλείψτε τις με ελαιόλαδο. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Καθώς οι μελιτζάνες ψήνονται, σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να δημιουργηθεί μια σάλτσα.
Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, αφαιρέστε τες από το φούρνο και γεμίστε τες με το μείγμα λαχανικών.
Βάλτε τις γεμιστές μελιτζάνες στο φούρνο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν εντελώς.
Σερβίρετε με φρέσκο μαϊντανό αν επιθυμείτε.

Καλή σας επιτυχία ! 
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!