Μπριζόλες στη χύτρα με balsamico και μουστάρδα
Ένα από τα βασικά συστατικά της σημερινής πρότασης είναι το balsamico. To balsamico (βαλσάμικο ξύδι είναι ένα σκουρόχρωμο, συμπυκνωμένο και αρωματικό ξύδι που παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από μούστο σταφυλιών, με χώρα προέλευσης την Ιταλία. Ετοιμολογικά, η λέξη balsamico (από το λατινικό balsamum, από τον ελληνικό βαλσαμόνιο) σημαίνει "βαλσαμικό" με την έννοια του "θεραπευτικού". Υπάρχουν τρεις προστατευόμενες ονομασίες βαλσάμικου: «Aceto Balsamico Tradizionale di Modena», «Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia» και "Aceto Balsamico di Modena". Τα οφέλη του για την υγεία μας είναι παρά πολλά, όπως
- 1.Βελτιώνει τη υγεία του δέρματος.
- 2.Μειώνει τις τιμές σακχάρου στο αίμα.
- 3.Συμβάλλει στην υγιή πέψη.
- 4.Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.
- 5.Βοηθά στην απώλεια βάρους.
- 6.Βοηθά στην επούλωση των πληγών.
- 7.Συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης.
- 8.Ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση.
- 9.Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η διαδικασία παρασκευής του είναι πολύπλοκη και πολύχρονη. Αναλυτικότερα η παρασκευή του παραδοσιακού βαλσάμικου ξεκινά με μούστο σταφυλιών, κυρίως από γλυκά λευκά σταφύλια. Ο μούστος μαγειρεύεται μέχρι να συμπυκνωθεί περίπου στο μισό, στη συνέχεια αφήνεται να ζυμωθεί φυσικά για μέχρι τρεις εβδομάδες κι έπειτα ωριμάζει και συμπυκνώνεται για τουλάχιστον 12 χρόνια σε μια "batteria" δηλαδή πέντε ή περισσότερα διαδοχικά μικρότερα βαρέλια γήρανσης κατασκευασμένα από διαφορετικά είδη ξύλου όπως δρυς, κάστανο, μουριά κ.α. έτσι ώστε το ξύδι να μπορεί να εμπλουτιστεί με τις πολύπλοκες γεύσεις των βαρελιών.
Μια φορά το χρόνο το ξύδι εμφιαλώνεται από το μικρότερο βαρέλι στη σειρά. Στη συνέχεια, κάθε βαρέλι συμπληρώνεται με ξύδι από το προηγούμενο βαρέλι. Κανένα από τα βαρέλια δεν είναι εντελώς στραγγισμένο. Το βαλσάμικο ξύδι της Modena για την παρασκευή του απαιτεί ξύδι κρασιού και μαγειρεμένο μούστο ενώ υπάρχουν μερικά βαλσάμικα ξύδια που είναι ουσιαστικά ξύδι με γλυκαντικές και χρωστικές ουσίες. Μπορούν να παρασκευαστούν με ξύδι κρασιού, λευκό ξύδι ή μηλίτη και μιμούνται βιομηχανικά την υφή και τη γεύση του βαλσάμικου, σε χαμηλότερη τιμή. Ορισμένα από αυτά τα τύπου βαλσάμικα ξύδια παράγονται εκτός Ιταλίας, στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή τον Καναδά. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η Καλαμάτα και η Κρήτη παράγουν βιολογικό ελληνικό βαλσάμικο ξύδι. Στις περιοχές αυτές το βαλσάμικο ξύδι παράγεται από κόκκινα σταφύλια (πχ. κορινθιακές ποικιλίες, ποικιλία ‘Ρωμέικο’) και όχι από λευκά, γεγονός που προσδίδει υψηλή διατροφική αξία στο ξύδι.
Και μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες , πάμε στο δια ταύτα ….
Θα χρειαστούμε
- 5-6 Μπριζόλες μέτριες χοιρινές (είτε με κόκκαλο , είτε όχι)
- 3 κουταλιές σούπας μουστάρδα της αρεσκείας σας
- 3 κουταλιές balsamico
- 5 κουταλιές σούπας κρασί κόκκινο ή λευκό
- 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα.
- 4-5 κουταλιές της σούπας λάδι
- Ξύδι απλό
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πλένουμε με ξύδι απλό τις μπριζόλες. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την μουστάρδα, τη πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε σε ένα πιάτο τις μπριζόλες και τις αλείφουμε με το μείγμα της μουστάρδας.
Σε μία χύτρα ρίχνουμε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τις μπριζόλες μία – μία και από τις δύο πλευρές. Κάθε μπριζόλα που σοτάρεται την τοποθετούμε σε ένα πιάτο μέχρι να τις σοτάρουμε όλες. Όταν έχουν πια σοταριστεί όλες τις τοποθετούμε στην χύτρα και προσθέτουμε το balsamico , το κρασί και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν οι μπριζόλες. Βράζουμε στη χύτρα για περίπου 20 λεπτά. Έχουν γίνει λουκούμι. Συνοδεύονται από ρύζι πιλάφι ή τηγανιτές πατάτες φούρνου https://www.citystatus.gr/mageirikh/patates-tiganites-sto-phoyrno
Καλή σας όρεξη!
Keep going and don’t shoot the chef!