Nιόκι με μπρόκολο ογκρατέν !!!
Νιόκι είναι ένα είδος ιδιαίτερου ιταλικού ζυμαρικού. Αρχικά φτιάχνονταν από σιμιγδάλι όπως και τα υπόλοιπα ζυμαρικά και είχαν σχήμα νιφάδων δημητριακών. Σήμερα τα νιόκι φτιάχνονται από πατάτα, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται ζυμαρικά. Στην ουσία είναι ένα μείγμα από λιωμένη πατάτα, αυγά, γάλα και αλεύρι το οποίο ζυμώνεται και πλάθεται.
Το Ογκρατέν είναι ένας τρόπος μαγειρέματος διαφόρων φαγητών στον φούρνο. Στην ουσία το μαγείρεμα γίνεται σε υψηλή θερμοκρασία, συνήθως στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού και να δημιουργηθεί μια γευστική κρούστα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μαγειρευτούν ζυμαρικά, λαχανικά, κοτόπουλο ή άλλο κρέας και γενικά οποιοδήποτε φαγητό.
Παραδοσιακά οι συνταγές για οκρατέν περιέχουν τυριά στο πάνω μέρος του φαγητού, το οποίο λιώνει στον φούρνο και δίνει πολύ ωραία εμφάνιση, αλλά και γεύση.
Για την σημερινή μας πρόταση θα χρειαστούμε
- ½ κιλό νιόκι
- 1 μπρόκολο μικρό
- Ελάχιστο βούτυρο κατά προτίμηση φρέσκο για τα νιόκι.
- 250 γραμ. Τυρί κρέμα
- 1 κούπα γάλα
- Τυρί τριμμένο
- Λίγο βούτυρο για το σκεύος
- Αλάτι
- Πιπέρι
Βράζουμε τα νιόκι σε μία κατσαρόλα και τα «καίμε» με ελάχιστο φρέσκο βούτυρο.
Βράζουμε το μπρόκολο, σουρώνουμε και ξεχωρίζουμε τις φουντίτσες του.
***ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ! Για να μην μυρίζει το μπρόκολο όταν το βράζετε, ρίχνετε μέσα στο νερό χυμό από ένα λεμόνι. (το ίδιο και όταν βράζετε λάχανο).
Προσθέτουμε τα νιόκι , ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα κατάλληλο σε μέγεθος πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε το μείγμα. Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το γάλα και περιχύνουμε . Από πάνω ρίχνουμε τυρί τριμμένο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Καλή σας όρεξη!
Keep going and don’t shoot the chef !!!