Νηστίσιμη λαχανόπιτα με φύλλο κρούστας
Το λάχανο είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις Εύκρατες περιοχές . Τρώγεται είτε ωμό σε σαλάτες είτε μαγειρεμένο.
Η γνωστή λαχανοσαλάτα (coleslaw, κόλσλο) έχει προέλευση από την Ολλανδία. Η λαχανόσουπα είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες, οι λαχανοντολμάδες είναι παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο και μία λαχανόσουπα με μανιτάρια τρώγεται παραδοσιακά στη Πολωνία την παραμονή της πρωτοχρονιάς και την Ανάσταση.
Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ανόργανα στοιχεία, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης το λάχανο έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Εμείς σήμερα θα μαγειρέψουμε λαχανόπιτα που είναι νόστιμη και θρεπτική, ιδανική για μια νηστεία ή ως ελαφριά γεύματα για όλους!
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτα (περίπου 400 γραμμάρια)
- 500 γραμμάρια λάχανο, ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ποτήρι νερό
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγο μέντα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε το λάχανο και τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να αφήσουν το νερό τους.
Προσθέστε το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι στο μείγμα λαχανικών και ανακατέψτε καλά.
Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.
Απλώστε μια στρώση από φύλλο κρούστας σε ένα βαθύ ταψί ή σε ένα ταψί πίτσας.
Απλώστε μια στρώση από το μείγμα λαχανικών πάνω από το φύλλο κρούστας.
Συνεχίστε τη διαδικασία, αλλάζοντας την κατεύθυνση του φύλλου κρούστας κάθε φορά, μέχρι να τελειώσετε τα υλικά.
Όταν φτάσετε στο τελευταίο φύλλο κρούστας, κόψτε τυχόν περίσσεια φύλλου.
Ψεκάστε ελαφρά το επάνω μέρος με λίγο νερό.
Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να χρυσώσει το φύλλο κρούστας.
Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια.
Γαρνίρετε με λίγη μέντα και απολαύστε!
Καλή σας επιτυχία !
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!