Νοστιμότατη σούπα ξινού τραχανά (για τις κρύες νύκτες του χειμώνα ….)

Νοστιμότατη σούπα ξινού τραχανά (για τις κρύες νύκτες του χειμώνα ….)

Τώρα που ο καιρός πήρε τα «κάτω» του και ένα ζεστό φαγητό, ελαφρύ, υγιεινό και προπαντός γρήγορο στο μαγείρεμα (έχουμε και μία οικονομία ρεύματος να κάνουμε… ) είναι must, τότε ο  εθνικός μας τραχανάς  αξίζει να μπει στην διατροφή μας ….

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. 
Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.

Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό, ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά. Κάποιοι ιστορικοί και γλωσσολόγοι λένε ότι η λέξη είναι ελληνική (προέρχεται από τη λέξη τρακτόν), άλλοι λένε ότι προέρχεται από την Περσία κλπ. Το θέμα είναι ότι ο τραχανάς σε όποια παραλλαγή είναι παντού σε όλη την Ελλάδα. 

Όπως και να έχει, ο τραχανάς έχει τόσες παραλλαγές – σταρένιος ή αλευρένιος, γλυκός ή ξινός που ζυμώνεται με γιαούρτι αντί για γάλα,, ξινόχοντρος (Κρήτη), ή χάχλες (Μυτιλήνη), νηστίσιμος (Θράκη),  ή «ζυμωμένος με ζουμί από βραστό κρέας. 

Για τη σούπα ξινού τραχανά  λοιπόν που είναι ένα γρήγορο φαγητό, χορταστικό, γευστικό, υγιεινό θα χρειαστούμε:

200 – 250 γραμ. ξινό τραχανά 

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κύβο κότας (προτιμήστε το φρέσκο )

Χυμό από 1 λεμόνι

Προαιρετικά

Τυρί φέτα ή

Κρουτόν και τυρί τύπου ρεγκάτο

Και φυσικά φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βάζουμε σε κατσαρόλα 1,5 με 2 λίτρα νερό να βράσει. Για να μειώσετε το χρόνο βρασίματος, μπορείτε αν έχετε βραστήρα, να βράσετε εκεί το νερό και μετά να το ρίξετε στην κατσαρόλα.  Προσθέτουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε τον κύβο κότας (αν δεν χρησιμοποιήσουμε κύβο θα πρέπει να προσθέσουμε ένα κουταλάκι αλάτι, και μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά.  Βράζουμε για 10-12 λεπτά , προσθέτουμε το χυμό λεμόνι, σβήνουμε τη φωτιά ( κλείνουμε το μάτι), αφήνουμε για 5 λεπτά  και κατόπιν αφαιρούμε από το μάτι.
Σερβίρουμε σε πιάτο και αν θέλουμε ρίχνουμε μερικά κρουτόν , τυρί τριμμένο και πιπέρι ή προσθέτουμε κομματάκια φέτα και πιπέρι ή το αφήνουμε και σκέτο. 

Καλή σας όρεξη !!!

Κeep going and let the poor Chef fall asleep !!!!!