Νουά μοσχαριού με μουστάρδα
Το πρώτο που μετράει στο νουά είναι η ποιότητα του κρέατος. Το νουά είναι ένας πίσω εσωτερικός μυς που βρίσκεται πριν την ουρά του ζώου και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ για την κίνησή της. Είναι ένας εξασκημένος, γραμμωμένος μυς χωρίς λίπος, κάτι που καταχωρείται στα θετικά αλλά μη σωστά μαγειρεμένο. Το κομμάτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό. Θα κάνουμε το παν λοιπόν να γίνει μαλακό ….
Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε και πως θα το μαγειρέψουμε …
- 1 κομμάτι νουά 2,5 κιλά
- ¾ φλ. Τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη
- 1 μικρό βαζάκι μουστάρδα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την συνταγή αυτή θα πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεται προπαρασκευή.
Έτσι λοιπόν από το προηγούμενο βράδυ θα πλύνουμε το νουά, θα το σκουπίσουμε και θα το αλείψουμε με μουστάρδα σε όλη του την επιφάνεια.
Θα το βάλουμε σε ένα ταψάκι ή λεκάνη και θα το περιλούσουμε με την κρέμα γάλακτος και θα το αφήσουμε στο κάτω ράφι του ψυγείου για όλη την νύκτα.
Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα θα πρέπει να έχει έρθει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου (όχι μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο).
Την ώρα του μαγειρέματος θα ξύσουμε με ένα κουτάλι την μουστάρδα από την επιφάνεια του κρέατος και θα την ανακατέψουμε με την κρέμα γάλακτος που θα έχει κατασταλάξει στον πυθμένα του δοχείου. Κρατάμε στην άκρη αυτό το μείγμα.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και σε μία φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει πολύ και τοποθετούμε προσεκτικά το νουά.
Το ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές. Κατόπιν το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε πυρέξ ή ταψάκι μαζί με το βούτυρο και 1 φλυτζάνι ζεστό νερό.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο να ψηθεί, γύρω στις 2 με 2.5 ώρες.
Πότε – πότε το περιβρέχουμε με την σάλτσα του για να διατηρηθεί μαλακό.
Δέκα λεπτά πριν ψηθεί τελείως, τραβάμε το φαγητό από το φούρνο και περιχύνουμε το κρέας με το μείγμα του μουστάρδας και της κρέμας γάλακτος που είχαμε βάλει στην άκρη και ξαναβάζουμε το φαγητό στο φούρνο για 10-15 λεπτά ακόμη.
Θα πρέπει να περιμένουμε μία ώρα περίπου από την στιγμή που θα το βγάλουμε από το φούρνο για να το κόψουμε σε λεπτές φέτες. (αφαιρούμε φυσικά το προστατευτικό δίχτυ, έ;) Το σερβίρουμε σε πιατέλα και το περιχύνουμε με την σάλτσα του.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πατάτες τηγανητές ή σπανάκι σωτέ.
Καλή σας επιτυχία!!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!