Ομελέτα με μανιτάρια και λουκάνικα

Ομελέτα με μανιτάρια και λουκάνικα

Τώρα που ξεκίνησαν οι ζέστες τα γρήγορα φαγητά είναι ….must !!!

Η σημερινή μας πρόταση είναι oμελέτα με μανιτάρια και λουκάνικα. Μία γρήγορη συνταγή για εύκολο, χορταστικό και νόστιμο φαγητό .

Όμως ας δούμε μερικές  πληροφορίες πριν την μαγειρική …. 

Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής "αμανίτης". Το κυνήγι ή μάζεμα του μανιταριού περιγράφει τη δραστηριότητα της συλλογής μανιταριών στην άγρια φύση, συνήθως για φαγητό. Αυτή η εποχιακή δραστηριότητα είναι περισσότερο δημοφιλής στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία. και τώρα πια και στην Ελλάδα διοργανώνονται «εξορμήσεις» για το μάζεμα μανιταριών .Επειδή πολλά μανιτάρια είναι δηλητηριώδη, ενίοτε προκαλούν φόβο στους ανθρώπους. Ωστόσο, τα εδώδιμα μανιτάρια χρησιμοποιούνται στην κουζίνα διαφόρων λαών, οι οποίοι τα καταναλώνουν ωμά ή μαγειρεμένα Στην Ελλάδα είναι γνωστά περίπου 2.200 είδη άγριων μανιταριών (περίπου 150 εδώδιμα), από τα οποία τα περισσότερα δεν είναι ούτε δηλητηριώδη ούτε φαγώσιμα. Η αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά πλευρώτους, τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή. Τα μανιτάρια παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, η οποία καθιστά δύσκολη την ανάλυση της θρεπτικής τους αξίας. Η ενέργεια που θεωρητικά αποδίδουν, όταν καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα, είναι μικρή, καθώς αποτελούνται κατά 90% από νερό

Ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά τους, τα μανιτάρια αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος, της ξηράς τους ουσίας (10%), από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των μανιταριών ενισχύονται κυρίως με το ψήσιμο στο φούρνο, ενώ μειώνονται με το τηγάνισμα και το βράσιμο

Θα χρειαστούμε:

(ποσότητα για 2 άτομα)

4 αυγά 
2 κουταλιές σούπας γάλα 
2-3 κουταλιές σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο (γραβιέρα, κεφαλοτύρι , κλπ)
2 λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Λαδάκι (λίγο) για το τηγάνισμα

Πάμε να το εκτελέσουμε:

Κόβουμε τα λουκάνικα σε  ροδέλες και στραγγίζουμε τα μανιτάρια από το υγρό της κονσέρβας
Σπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα κτυπάμε καλά με αβγοδάρτη ή με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λαδάκι του Θεούλη και μόλις ζεσταθεί (όχι να κάψει), ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.

Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι και ψήνουμε την ομελέτα για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά (τσεκάρετε σηκώνοντας την άκρη της με ένα  πιρούνι). Παίρνετε ένα πιάτο σε διάμετρο όσο το τηγάνι ή και λίγο μεγαλύτερο, το κρατάτε γερά με το ένα χέρι από πάνω και με το άλλο χέρι πιάνετε το χερούλι από το τηγάνι και το γυρίζετε ανάποδα ώστε η ομελέτα να βρεθεί στο πιάτο. Γλιστράτε μετά την ομελέτα στο τηγάνι πάλι και ψήνετε μέχρι να ψηθεί και η κάτω πλευρά. (μην επιχειρήσετε να την «πετάξετε» στον αέρα για να γυρίσει – σας το λέω εγγυημένα ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ – απλά θα κλαίτε …. )

Σερβίρετε σε πιατέλα και αν θέλετε μπορείτε να την πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο άνηθο ή τυρί τριμμένο. 
Συνοδεύεται πολύ όμορφα  με μία πράσινη σαλάτα. 

Καλή σας όρεξη !!! 

Keep going and don’t shoot the Chef !!!