Παέγια

Παέγια

HOLA MIS AMIGOS. HOY RECOMIENDO PAELLA!!!!!

Φίλοι μου γειά σας. Σήμερα σας προτείνω Παέγια.

Η Παέγια (Ισπανικά paella) είναι ένα παραδοσιακό  φαγητό της Ισπανίας. και δεν γίνεται κάποιος που επισκέπτεται αυτή τη χώρα να μην δοκιμάσει έστω μια φορά. Είναι ένα πιάτο με ρύζι που η καταγωγή της μας πάει στην πόλη της Ανατολικής Ισπανίας, την Βαλένθια. Προέρχεται πιο συγκεκριμένα από την μεγάλη λιμνοθάλασσα (Albufera) δίπλα στην πόλη στην οποία φυτρώνει εύκολα το ρύζι Αν και θεωρείται το τυπικό ισπανικό έδεσμα, στην πραγματικότητα η ύπαρξή του μάλλον οφείλεται στο πέρασμα των Μαυριτανών από την Ισπανία. Πρόκειται δηλαδή για συνταγή με αραβική καταγωγή. Η παέγια στην ουσία είναι ένα πιλάφι από ρύζι με σαφράν, μέσα στο οποίο συνδυάζεται κρέας, ή  συνηθέστερα, θαλασσινά και λαχανικά. Συχνά περιέχει κοτόπουλοχοιρινό κρέας ή κουνέλι (Ανάμικτη Παέγια). Ανά περιοχές της  Ισπανίας συναντά κανείς διαφορετικές εκδοχές. Για παράδειγμα, η λεγόμενη «παέγια της Βαλένθια» αποτελείται από ρύζι-σαφράν, λαχανικά, κοτόπουλο και σαλιγκάρια

Πρόκειται για ένα ριζότο με πολλά υλικά κι αυτά είναι που του προσδίνουν αυτόν τον πλουραλισμό στη γεύση. Γλυκιά, έντονη, πλούσια, μεσογειακή η παέγια είναι ένα φαγητό που δεν περνάει απαρατήρητο.. Το έδεσμα Οι αγρεργάτες της Βαλένθια ήταν οι πρώτοι διδάξαντες της παέγια. Στο μεσημεριανό διάλειμμα, άναβαν φωτιά στο ύπαιθρο και σ’ ένα αυτοσχέδιο τηγάνι μαγείρευαν ρύζι με λαχανικά και σαλιγκάρια. Το έδεσμα αυτό έλαβε και την ευλογία της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς ήταν ταιριαστό με την νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αργότερα οι παράκτιοι κάτοικοι της Βαλένθια αντικατέστησαν το σαλιγκάρι με το χέλι και τα διάφορα λαχανικά με φασόλια γίγαντες. Τα πιο σοφιστικέ πιάτα με κοτόπουλο και θαλασσινά άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του 18ου αιώνα, με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ισπανών. Η ονομασία του προέρχεται από το ειδικό σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια. Παραδοσιακά η παέγια μαγειρεύεται στο ύπαιθρο σε φωτιά από ξύλα και τρώγεται από το τηγάνι. Τα πιο σοφιστικέ πιάτα με κοτόπουλο και θαλασσινά που αντικατέστησαν τα σαλιγκάρια άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του 18ου αιώνα, με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ισπανών .Πολύς κόσμος εκτός Ισπανίας πιστεύει ότι η παέγια είναι το εθνικό πιάτο της χώρας, όμως οι ίδιοι οι Ισπανοί το θεωρούν ως μια τοπική σπεσιαλιτέ της Βαλένθια. Είναι πλέον έθιμο στις μεγάλες γιορτές στην Βαλένθια να ετοιμάζουν τεράστια παέγια για όλο τον κόσμο με σκοπό να κερδίσουν μια αναφορά στο Βιβλίο Γκίνες. H μεγαλύτερη παέγια του κόσμου λέγεται πως φτιάχτηκε τον Οκτώβριο του 2001 και τάισε περίπου 110 χιλιάδες άτομα. Η 27η Μαρτίου είναι για τους Ισπανούς Εθνική Ημέρα Παέγιας.

Σήμερα θα σας προτείνω δύο συνταγές….

Η πρώτη συνταγή 

 θα χρειαστούμε 

  • 200 γρ ρύζι αρμπόριο 1 κούπα (ρύζι για ριζότο)
  • 1 μεγάλο μπούτι κοτόπουλου καθαρισμένο και σε μικρά κομμάτια
  • 5 – 6 μεγάλες γαρίδες 
  • 10 μύδια (έτοιμα καθαρισμένα χωρίς το κέλυφος)
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 μικρή ντομάτα ξυσμένη
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 700 ml βραστό νερό
  • 1 κύβο κοτόπουλο ή ζουμί κοτόπουλου
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης (γαλλιστί σαφράν)
  • 1 κ. γ. πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
  • 80 γρ. αρακά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 8 για γαρνίρισμα

 Πάμε να μαγειρέψουμε ….

Βάζουμε  ένα μεγάλο τηγάνι στην εστία σε μέτρια - υψηλή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, μια μεγάλη πρέζα αλάτι και σοτάρουμε το κοτόπουλο γυρνώντας το και από τις δύο πλευρές για περίπου 5 – 7 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα εξωτερικά.
Τα τακτοποιούμε περιμετρικά και στην μέση σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, και το σκόρδο για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας τα όλα Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης και αφήνουμε μέχρι να φύγουν τα υγρά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το βασικό συστατικό της παέγιας, δηλαδή τον κρόκο Κοζάνης (γαλλιστί σαφράν) και την καπνιστή πάπρικα. Ρίχνουμε το ρύζι και τον αρακά και τα σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε 500 ml βραστό νερό που μέσα έχουμε διαλύσει το κύβο από ζωμό κοτόπουλού ή φυσικό ζωμό. Αλατίζουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι. Το αφήνουμε να βράσει αλλά το παρακολουθούμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι ζεστό . Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Αν έχει αρκετό ζουμί στο τηγάνι, το αφήνουμε ακόμη ένα λεπτό και το βγάζουμε από την φωτιά .
Ιδανικό θα είναι να σερβιριστεί αμέσως πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό και περιμετρικά με τις φέτες λεμονιού.

Η δεύτερη συνταγή  (έτσι θα σας άφηνα εγώ ?)

Ντυθείτε, φορέστε παπούτσια, πάρτε μαζί σας πορτοφόλι, κλειδιά και μάσκα. 
Μεταβείτε στο γνωστό «γερμανικό» supermarket (δεν κάνω διαφήμιση , δεν με πληρώνουν , αλλά εκεί έχω βρει την πιο ωραία και νόστιμη «έτοιμη» παέγια, ψέματα να πω;) και κατευθυνθείτε στα ψυγεία με τα κατεψυγμένα. Θα την βρείτε εκεί να σας περιμένει. Ε ! μετά αφού την αγοράσετε, γυρίστε σπίτι και μαγειρέψτε την. Πως; Διαβάστε τις οδηγίες πάνω στην συσκευασία. Μην τα περιμένετε όλα από μένα. Εγώ θα σας πω μόνο ότι φρεσκοτριμμένο πιπέρι της πάει φανταστικά!

Καλή σας όρεξη!!!!     

SIGUE ADELANTE Y NO DISPARES AL CHEF!!!!!