Παραδοσιακή Ψαρόσουπα

Παραδοσιακή Ψαρόσουπα

Μετά το φαγοπότι και τα κρέατα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σήμερα θα φτιάξουμε μια παραδοσιακή ψαρόσουπα.

Υλικά:
1 ½ - 2 kg φρέσκα ψάρια καθαρισμένα 
3 μέτρια κρεμμύδια 
4 καρότα ολόκληρα
4 κολοκυθάκια ολόκληρα
1 μικρή ντομάτα ολόκληρη ξεφλουδισμένη
5-6 πατάτες μέτριες κομμένες στη μέση
1/2 ματσ. Σέλινο
1/2 φλ. Ρύζι 
1/2 φλ. Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
 

Αυγολέμονο:
2 αβγά
χυμό από 2 λεμόνια
 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια πολύ καλά από λέπια και εντόσθια και τα πλένουμε καλά.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αλατίζουμε μέσα στην κοιλιά κι απ’ έξω για την ψαρόσουπα.
Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη κατσαρόλα που να τα χωράει ολόκληρα. Αν τα ψάρια είναι μεγάλα, κόβουμε το κεφάλι.
Μέσα στην κατσαρόλα κάνουμε στρώση κρεμμύδια-πατάτες-καρότα-κολοκύθια και τη ντομάτα.
Βάζουμε τα ψάρια στην επιφάνεια των λαχανικών.
Προσθέτουμε το σέλινο και κρύο νερό, ίσα να καλύπτει τα ψάρια.
Αφήνουμε να πάρει βράση η σούπα. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.
Βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25΄από την ώρα που θα πάρουν βράση.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Βράζουμε για 10΄ επιπλέον χωρίς το καπάκι.
Βγάζουμε τα βρασμένα ψάρια σε πιατέλα και τα λαχανικά σε ένα μπολ.
Σουρώνουμε το ζωμό  σε λεπτό σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα ή λέπια.
Ξαναβάζουμε το ζωμό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα λαχανικά και τα πολτοποιούμε.
Μόλις ξαναπάρει βράση η σούπα, ρίχνουμε το ρύζι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 13-15 λεπτά.

Αυγολέμονο:

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε πρώτα καλά (με πιρούνια ή σύρμα) τα ασπράδια, μαζί με 1 κ.σ νερό για να σπάσει καλά το ασπράδι χωρίς να γίνει μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε να ενωθούν.
Ρίχνουμε στα αυγά το χυμό λεμονιού σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Παίρνουμε 3 κουτάλες σούπα και τις ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στη σάλτσα, αραιώνοντάς το και χτυπώντας πάντα με σύρμα.
Περιχύνουμε τη σούπα με το αυγολέμονο κι ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά κι αφήνουμε για 3-4΄ χωρίς να πάρει βράση.
Σερβίρουμε την ψαρόσουπα σε βαθιά πιάτα.

Καλή Επιτυχία!!!