Παραδοσιακοί Λουκουμάδες

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες

Ο λουκουμάς (στην κυπριακή διάλεκτο λοκμάς -πληθ. λοκμάδες, στα αραβικά και στα τούρκικα lokma, και στα ποντιακά "τσιριχτά"), είναι ένα γλυκό δημοφιλές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. 
Παρασκευάζεται από ζύμη μαγιάς τηγανισμένη σε καυτό λάδι. Οι λουκουμάδες έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη.
Οι λουκουμάδες ονομάζονται σβιγκοί από τους Έλληνες εβραϊκής καταγωγής, που τους προσφέρουν σαν γλυκό τα Χριστούγεννα. Αναφέρεται ότι η λέξη προέρχεται από τους Ρωμανιώτες, αν και προέρχεται από τη μεσαιωνική γερμανική λέξη swinge. Ένα παρόμοιο γλυκό αναφέρεται στην Ιταλία ως sfingi di San Giuseppe.

Υλικά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
450 γρ. χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε στο αλεύρι σιγά, σιγά το νερό ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες παίρνοντας λίγο χυλό με ένα κουτάλι αφού προηγούμενος το έχουμε βουτήξει σε ένα ποτήρι με νερό, για να μην κολλάει ο χυλός.
Τους συνοδεύουμε με μέλι και κανέλλα!

Καλή σας όρεξη !!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!