Πατάτες ογκρατέν με ζαμπόν
Οι πατάτες ογκρατέν είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που αγαπιέται για την απλότητά του και τη νόστιμη γεύση του. Εμείς σήμερα θα προσθέσουμε και ζαμπόν, που θα προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο γεύσης στο πιάτο μας!
Υλικά:
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- 200 γραμ. τυρί γκούντα ή εναλλακτικά τυρί της επιλογής σου, τριμμένο
- 200 γραμ. ζαμπόν σε λεπτές φέτες
- 200 ml γάλα
- 100 γραμ. βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το τυρί, το ζαμπόν και το κρεμμύδι.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και ψήνουμε τις πατάτες για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν.
Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και του τυριού πάνω από τις πατάτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να χρυσώσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο πριν το κόψουμε σε κομμάτια και να το σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!!!