Πελτές Κυδωνιού
Πελτές, μπελτές ή μπελντές είναι παρασκεύασμα σε μορφή πολτού ή ζελέ. Σήμερα η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως για τον ντοματοπελτέ που παρασκευάζεται από ντομάτες και χρησιμεύει στην μαγειρική, αλλά και για το «κυδώνι πελτέ». Πελτέ από κυδώνι φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας κυρίως ότι μένει από το καθάρισμα των κυδωνιών, δηλαδή τα κουκούτσια, τις φλούδες και το κοτσάνι.
Υλικά
- 4 κυδώνια μεγάλα
- 5 ποτήρια νερό
- Ζάχαρη (αναλογία με το ζουμί που έχει βράσει 2 προς 1 – δηλαδή 2 ζουμί, 1 ζάχαρη)
- Μία βανίλια
- Φύλλα αρπαρόριζας
Και αφού έχουμε όλα τα υλικά, ας μεγαλουργήσουμε …..
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε 4 μεγάλα κυδώνια.
Κρατάμε τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε ένα τούλινο μπουγκί (αυτά από μπουμπουνιέρες , ξέρετε) και τα κλείνουμε καλά.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το φρούτο και το βάζουμε να βράσει μαζί με το πουγκί σε 5 ποτήρια νερό. Αφήνουμε να βράσει 20 λεπτά και μετά κατεβάζουμε πολύ την θερμοκρασία και το αφήνουμε σκεπασμένο να βράσει μισή ωρίτσα. Όταν κρυώσει ξαναβράζουμε για άλλα 3 λεπτά.
Σουρώνουμε το ζουμί και μετράμε στις 2 κούπες ζουμί και βάζουμε 1 κούπα ζάχαρη. Βάζουμε και μία βανίλια και εάν φύλλο αρμπαρόριζα και «δένουμε» το σιρόπι, Ανακατεύουμε συχνά. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και να φουσκώνει, ε…. τότε είναι έτοιμο. Πετάμε το πουγκί.
Το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο , κλείνουμε το βάζο και αφού κρυώσει καλά και έχει πήξει θα περιμένει να το χρησιμοποιήσουμε .
Όμως έχουν μείνει όμως τα βρασμένα κομμάτια κυδωνιού. Αυτά μπορούμε με ένα πιρούνι να τα λιώσουμε, να ρίξουμε δύο ποτήρια ζάχαρη και 1 βανίλια κα να τα αφήσουμε στη φωτιά 5 λεπτά ανακατεύοντας. Αποκτήσαμε και μαρμελάδα.
Καλή σας επιτυχία !!!
Keep going and don’t shoot the Chef !!!!