Φάβα παντρεμένη
Η φάβα είναι ένα γεωργικό ή μαγειρικό προϊόν, του οποίου η αρχική πρώτη ύλη ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Στην Ελλάδα παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι, σε άλλες χώρες, παρασκευάζεται είτε από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά.
Υπάρχει κίτρινη και πράσινη ποικιλία καρπών.
Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι χαμηλή σε λιπαρά, περιέχει μόνο ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες (1.500 kJ) μερίδας. Οι περισσότερες από τις θερμίδες προέρχονται από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Η φάβα είναι γνωστή ότι είναι μια φυσική πηγή τροφής που περιέχει μερικά από τα υψηλότερα ποσά Διαιτητικών ινών, περιέχει 26 γραμμάρια ινών ανά μερίδα 100 γραμμαρίων (104% DV βασιζόμενη σε δίαιτα 2.000 θερμίδων (8.400 kJ)). Οι ίνες είναι γνωστό ότι βοηθούν το πεπτικό σύστημα και κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις και χορτάτοι.
Στην Ευρώπη, η Ελληνική "φάβα" είναι ένα πιάτο φτιαγμένο με κίτρινη πολτοποιημένη φάβα, για την δημιουργία ενός ορεκτικού ή μεζέ. Ονομαστή είναι η φάβα Σαντορίνης που παρασκευάζεται από το λαθούρι.
Ετοιμάζουμε ….. θα χρειαστούμε …
½ κιλό φάβα
1 μεγάλο κρεμμύδι (ξεφλουδισμένο)
Ρίγανη (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι τσαγιού λαδάκι του Θεούλη)
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι
Και για το «πάντρεμα» (το στόλισμα δηλαδή)
Κρεμμύδι και μαϊντανό (ψιλοκομμένα) ή αν θέλετε
Κομματάκια ελιάς ή
Ξηρούς καρπούς (πάει τέλεια στο φιστίκι Αιγίνης)
Καθαρίζουμε τη φάβα, όπως κάνουμε και για τις φακές, την πλένουμε 3-4 νερά και την βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό ώστε να την σκεπάζει και να περισσεύει από πάνω τουλάχιστον 4-5 δάκτυλα και την αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ολόκληρο κρεμμύδι, λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Την αφήνουμε να βράσει ξαφρίζοντας κατά διαστήματα τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνεια.. Προσοχή όμως, ανακατεύουμε συχνά γιατί η φάβα «πιάνει».
Μόλις η φάβα λιώσει και γίνει χυλός, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη – αν θέλουμε- και το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε τη φάβα σε βαθιά πιάτα ή μπολάκια και την «παντρεύουμε» γαρνίροντάς την με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό.
Tip. Για να μην μας ξεραθεί μέχρι να την σερβίρουμε, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη , να ακουμπά επάνω στη φάβα, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να περνά αέρας και την ξεράνει.
Καλή σας επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!