Φαλάφελ με πατάτα
Το φαλάφελ είναι ένα πιάτο με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για κροκέτες με βάση τα ρεβίθια ή τη φάβα ή την πατάτα. Το φαλάφελ αποτελείται από τηγανητά κεφτεδάκια, που φτιάχνονται από συνδυασμό ρεβιθιών (ή φάβας ή πατάτας), μυρωδικών, μπαχαρικών, κρεμμυδιού και ζύμης. Το φαλάφελ είναι παραδοσιακό αραβικό φαγητό. Η προέλευση του είναι αμφιλεγόμενη, αλλά η θεωρία που έχει επικρατήσει λέει ότι κατάγεται από την Αίγυπτο.
Θα χρειαστούμε
- 1 κουτ. της σούπας λαδάκι του Θεούλη
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 μέτριες πατάτες
- 1 και ¼ φλιτζανιού ρεβίθια βρασμένα
- ½ κουτ. γλ. Κύμινο σκόνη
- ½ κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
- ½ κουτ.γλ. τσίλι σκόνη
- 1/3 φλυτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λάδι για τηγάνισμα
Βράζουμε τις πατάτες και τις ξεφλουδίζουμε. Τις λιώνουμε και τις κάνουμε πουρέ. Και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Το βγάζουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το μίγμα του σκόρδου και του κρεμμυδιού στο μπλέντερ, μαζί με τις πατάτες , τα βρασμένα ρεβύθια, τα μπαχαρικά και το μαϊντανό. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να γίνει ένας τέλειος πολτός.
Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Αλευρώνουμε μετά τα κεφτεδάκια , δηλαδή τα φαλάφελ. Και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, σε βαθύ τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με ένα ντιπ από γιαούρτι. Κόβουμε ένα αγγουράκι στη μέση, αφαιρούμε τα σποράκια με ένα κουτάλι και ψιλοκόβουμε τη σάρκα. Αναμιγνύουμε το αγγούρι με το γιαούρτι, προσθέτουμε λίγο κίμινο και ψιλοκομμένο δυόσμο ή μέντα και το ντιπ είναι έτοιμο να το απολαύσουμε με τα φαλάφελ.
Καλή σας όρεξη !!!
Keep going and don’t shoot the Chef !!!