Πικάντικες τραγανές τηγανιτές πατάτες με chili (κοινώς κόκκινη καυτερή πιπεριά)
Πληροφορίες από το διαδίκτυο …….. (δεν είμαι φωστήρας ……μαθαίνω και εγώ μαζί σας!)
Η κόκκινη καυτερή πιπεριά (chili) θεωρείται από τους Ιταλούς ως το φυλακτό που μας προστατεύει από τις κακές γλώσσες αυτού που μας φθονεί, ή μας επιβουλεύεται, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και τη καλή μας τύχη. Είναι δηλαδή κάτι το παρεμφερές με το δικό μας “μάτι”, το φυλακτό που εμείς οι Έλληνες θεωρούμε ότι μας προστατεύει από τη κακοβουλία των άλλων. Η δοξασία αυτή για τη πιπεριά chili ξεκίνησε από τη Νάπολη, αλλά πολύ σύντομα απλώθηκε και στην υπόλοιπη Ιταλία. Τώρα πλέον είναι γνωστή και στις περισσότερες χώρες της Δύσης. Υπάρχει όμως η εξήγηση για τον λόγο που οι πιπεριές τσίλι, απέκτησαν αυτή την υπερφυσική ιδιότητα τους και αυτή είναι απλά ότι επειδή είναι τόσο καυτερές , εμποδίζουν κάποιον να μιλήσει και να πει κάτι κακό. Υπάρχει όμως και κάποιο Ιταλικό ακρωνύμιο που στοιχειοθετεί αυτή την εκπληκτική τους ιδιότητα, που είναι το RRR. Από αυτά το πρώτο R είναι το αρχικό της λέξης Rosso (κόκκινο), το δεύτερο R αρχικό της λέξης Rotto (σπασμένο) και το τρίτο R αρχικό της λέξης Regalato (δώρο).Ερχόμαστε πλέον στην τελική ερμηνεία του RRR που είναι: Οι κόκκινες (rosso) πιπεριές, σού δωρίζουν (regalato), το σπάσιμο (rotto) του κακού λόγου των άλλων. Πως όμως έφτασε αυτή η πιπεριά στην Νάπολη και στην υπόλοιπη Ιταλία, για να της αποδοθούν οι παραπάνω ιδιότητες; Η πιπεριά chili ήrθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από την Αμερική από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Όμως στην Αμερικανική ήπειρο ήταν ήδη γνωστή από τους γηγενείς κατοίκους της, εδώ και πολλές χιλιετίες, οι οποίοι της απέδιδαν πάρα πολλές εντυπωσιακές ιδιότητες.
Πραγματικά, οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού αυτού είναι πολλαπλές. Περιέχει μεγάλο αριθμό βιταμινών, κυρίως C καθώς και A,B,D.PP,B2 E. Η τελευταία βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος αυξάνει τη γονιμότητα. Έχει επίσης βιταμίνη Κ που είναι αντιαιμορραγική. Περιέχει ακόμη καρωτινοειδή, μεταλλικά άλατα, βελτιώνοντας την χώνεψη αλλά και τις γαστρικές εκκρίσεις. Είναι αξιοσημείωτη για τις αντικαταθλιπτικές της δράσεις, για την τόνωση των ιστών στους οποίους προσδίδει ζωντάνια, ενώ δραστηριοποιεί την φλεβική κυκλοφορία, όπως και των τριχοειδών αγγείων. Η πιπεριά chili είναι από τα πλέον απαραίτητα συστατικά στις κουζίνες των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ινδία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν κ.α.), δεδομένου ότι οι λαοί των χωρών αυτών έχουν προτιμούν τις έντονες γεύσεις στα φαγητά τους.
Και τώρα μαγειρεύουμε ….. θα χρειαστούμε
- 4 πατάτες μεγάλες
- 3 αυγά
- Αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι
- 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
- 2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 100 γραμ. αλεύρι
- Λάδι για τηγάνισμα
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες για τηγάνι. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό για 20 λεπτά. Τις σουρώνουμε από το νερό και τις στεγνώνουμε καλά σε μία πετσέτα και τις βάζουμε σε μπολ.
Τις αλατίζουμε και ρίχνουμε τα αυγά, το τσίλι, τη ρίγανη, το σκόρδο και το το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και τηγανίζουμε σε πολύ καφτό λάδι (ή ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο) μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τις σερβίρετε ζεστές και αν θέλετε προσθέτετε και λίγο τριμμένο τυρί από πάνω.
Καλή σας όρεξη!
Keep going and don’t shoot the Chef !!!