Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα

Το πορτοκάλι  είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και συνηθίζουμε να το απολαμβάνουμε τόσο ολόκληρο όσο και σε χυμό. Φημίζεται για την πολύτιμη βιταμίνη  C που μας δίνει, ταυτόχρονα όμως είναι πλούσιο και σε άλλα ευεργετικά συστατικά, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (87%) το καθιστά φρούτο εξαιρετικά ενυδατικό. 

Διατροφική αξία 

Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το πορτοκάλι έχει μόλις 47 θερμίδες, ενώ δίνει και 2,4 γραμμάρια φυτικές ίνες,  οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προωθούν το αίσθημα του κορεσμού. Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει στην πραγματικότητα υψηλότερες ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών από ότι η σάρκα, οπότε χρησιμοποιώντας συνταγές που περιέχουν ξύσμα από πορτοκάλι, θα ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την διατροφή σας 

Η συνταγή μας  

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ 

Θα χρειαστούμε  

1 πακέτο φύλλο κρούστας  (450 γρ) 

1 ποτήρι νερού ζάχαρη 

300 γρ. γιαούρτι 2% 

1 ποτήρι νερού αραβοσιτέλαιο 

4 αυγά 

2 βανίλιες 

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 

Ξύσμα από 2-3 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα. 

Για το σιρόπι 

3 ποτήρια νερό 

3 ½ ποτήρια ζάχαρη 

Χυμό από 1 ½ πορτοκάλι 

1 ξυλάκι κανέλα  

Φλούδες από δύο πορτοκάλια ή 1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες  

1 κουτ. Γλυκού χυμό λεμόνι 

Και  

1 ταψί 

1 κατσαρόλα 

2  μπώλ 

Μιξεράκι 

1 κουτάλα 

1 κομμάτι αλουμινόχαρτο 

Ξεδιπλώνουμε το  φύλλο από την συσκευασία του και το σπάμε σε κομμάτια θρυμματίζοντάς το μέσα σε ένα μπολ , ώστε να είναι ξεχωρισμένα τα κομμάτια μεταξύ τους.  

Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη και τα κτυπάμε με το μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά και στο τέλος όλα τα υπόλοιπα (βανίλιες, γιαούρτι, ξύσμα, μπέϊκιν) και τα ανακατεύουμε  μέχρι να γίνει ένας χυλός.  Ρίχνουμε το μείγμα στο άλλο μπολ που είναι το θρυμματισμένο φύλλο και με απαλές κινήσεις κάνουμε ένα πολύ μα πολύ καλό ανακάτεμα και το αφήνουμε να «τραβήξουν» τα φύλλα το μείγμα.

Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.  Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό από το πορτοκάλι, την κανέλα και τις φλούδες ή τις φέτες πορτοκαλιού.  Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, αφήνουμε για 5-7 λεπτά να βράσει. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 

Βουτυροαλευρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της πορτοκαλόπιτας. Ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά (εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το ταψί σας και τι «ύψος» έχει το μείγμα).  Όταν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, κάνουμε μερικές τρυπίτσες με το μαχαίρι στην επιφάνεια και αρχίζουμε να ρίχνουμε με μία κουτάλα το σιρόπι σιγά σιγά. Όταν θα έχουμε ρίξει όλο το σιρόπι στην πίτα, την σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.  

Καλή σας επιτυχία και καλοφάγωτη! 

Keep going and don’t shoot the Chef!