Ρατατούι
Οι περισσότεροι έχουμε δει την παιδική ταινία «Ρατατούι», όπου ο ποντικός Ρεμί, ταλέντο στη μαγειρική, πείθει το νεαρό μάγειρα να τον βοηθήσει στην κουζίνα, του εστιατορίου που εργάζεται. Σπεσιαλιτέ του Ρεμί είναι το περίφημο «Ρατατούι». Το «Ρατατούι» είναι μία παραδοσιακή γαλλική συνταγή, με λαχανικά το γνωστό σε εμάς στην Ελλάδα μπριάμ ή τουρλού. Βασικά δεν ξέρω, αν είναι φαγητό ή σαλάτα με τόσα λαχανικά …..
Ας το φτιάξουμε , λοιπόν, όπως φτιάχνουν οι Γάλλοι του δικό τους μπριάμ.
Υλικά
2 μεσαίες μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1φύλλο δάφνης
1 κ.σ. πελτέ
½ ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κονσέρβα ντομάτες κον κασε
1 κ.γ ρίγανη ξερή
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κλωνάρι φρέσκο βασιλικό,
Αλάτι
Πιπέρι
Κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι, αφού έχουμε ρίξει πάνω λίγο αλάτι, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να στραγγίσουν. Κατόπιν, τις σκουπίζουμε καλά για να στεγνώσουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα, όπως μας βολεύει) ζεσταίνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τσιγαρίζουμε για 6 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τις αφαιρούμε.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε την άλλη κουταλιά ελαιόλαδου και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το φύλλο δάφνης. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να γίνουν τρυφερές οι πιπεριές και στο μεταξύ ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε, μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 4 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το σκόρδο και τη ρίγανη και ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κόκκινο πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περιστασιακά, ανακατεύουμε.
Λίγο πριν είναι έτοιμο το φαγητό, ρίχνουμε μέσα και τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο, μέχρι να δέσουν μεταξύ τους οι γεύσεις.
Και έτοιμο το Ρατατούι σας.
Σημείωση! Οι Γάλλοι το σερβίρουν με φρέσκο βασιλικό, ενώ το συνοδεύουν με μπαγκέτα.
Bon appetit !!!
Continuez à cuisiner et ne tirez pas sur la cheffe!!!!