Σαλάτα με φακές

Σαλάτα με φακές

Οι φακές αναγνωρίζονται ως ιδιαιτέρως θρεπτικές και είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, σιδήρου και καλίου. Ο Ιπποκράτης συνταγογραφούσε τις φακές, στους ασθενείς με ηπατικές ασθένειες. Εμείς σήμερα θα τις φτιάξουμε μια δροσερή σαλάτα. 

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι φακές (πράσινες ή καφέ)
  • 2-3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε μικρά κομμάτια)
  • 1 κίτρινη πιπεριά (κομμένη σε μικρά κομμάτια)
  • 1 αγγούρι (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
  • 1-2 ντομάτες (κομμένες σε μικρά κομμάτια)
  • 1/2 φλιτζάνι φέτα (θρυμματισμένη)
  • 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τις φακές καλά και τις βάζουμε να βράσουν με το νερό και το φύλλο δάφνης, για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε ακόμα λίγο. 
Τις στραγγίζουμε κα τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε τις βρασμένες φακές με το κρεμμύδι, την κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, το αγγούρι, και τις ντομάτες.
Προσθέτουμε τη φέτα και τον μαϊντανό.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. 
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί για περίπου 15-20 λεπτά πριν τη σερβίρουμε, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Αυτή η σαλάτα είναι ιδανική ως κύριο γεύμα ή συνοδευτικό και μπορούμε να την απολαύσουμε ζεστή ή κρύα. 

Καλή επιτυχία !!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!