Σάλτσα bechamel

Σάλτσα bechamel

Η σάλτσα μπεσαμέλ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μαρκησίου Λουί ντε Μπεσαμέλ, ο οποίος κατ' ουσίαν τελειοποίησε μια παρόμοια παλαιότερη σάλτσα, γνωστή ως βελουτέ. Ο μαρκήσιος ήταν κατ' επάγγελμα χρηματιστής, ο οποίος κατείχε και την τιμητική θέση του αρχισερβιτόρου του βασιλέως, επί βασιλείας Λουδοβίκου ΙΔ΄ και είναι μία από τις πέντε βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας. Ενσωματώθηκε -σύμφωνα με κάποιους- για πρώτη φορά στην ελληνική κουζίνα, αλλά παραποιήθηκε, από τον διάσημο Έλληνα σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η μπεσαμέλ (béchamel) γνωστή και ως λευκή σάλτσα είναι μια κρεμώδης σάλτσα που παρασκευάζεται από λευκό ρου (roux), δηλαδή βούτυρο και αλεύρι, με προσθήκη γάλακτος. Η μπεσαμέλ χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία συχνά μπαίνουν στο φούρνο. Eίναι το λευκό στρώμα που καλύπτει τον μουσακά και το παστίτσιο, ενώ συνηθίζεται στις μελιτζάνες παπουτσάκια, στον πουρέ μελιτζάνας του χουνκιάρ μπεγεντί και σε πολλά πιάτα με ζυμαρικά. Εμφανίζεται επίσης ως μέρος της γέμισης σε διάφορα πιάτα, όπως οι κρέπες ή κάποιες τυρόπιτες αλλά σερβίρεται και με λαχανικά, αυγά και πουλερικά.

Θα χρειαστούμε:

3 ποτήρια γάλα φρέσκο
7 κουταλιές σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
5 κουταλιές σούπας βούτυρο 
Αλάτι, πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο  (προαιρετικά)
2 αυγά (ελαφρά κτυπημένα)

Εκτέλεση:

Ρίχνετε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά να λιώσει. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα ή με το σύρμα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτετε το γάλα με μία κοφτή κίνηση, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσέχοντας να μην σας «σβολιάσει» το αλεύρι , μέχρι να πετύχετε το ομοιογενές μείγμα.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε αν σιγοβράζει ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να «δέσει» η κρέμα.
Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την αφήνετε να κρυώσει.
Ρίχνετε στην κρέμα τα αυγά ελαφρώς κτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις ώστε να ενσωματωθούν αμέσως στο μείγμα, Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.

Καλή σας επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t blame the Chef !!!