Σούπα αποτοξίνωσης με λαχανικά
Η σούπα είναι είδος φαγητού που γίνεται με βράσιμο σε νερό ή άλλα υγρά στερεών τροφών όπως κρέας και λαχανικά. Για να πυκνώσουν οι σούπες χρησιμοποιούνται συνήθως αμυλούχες τροφές, όπως ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά ή σιτάρι. Υπάρχουν όμως και σούπες οι οποίες δεν απαιτούν βράσιμο, όπως το γκασπάτσο.
Οι ζεστές σούπες καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, καθώς απορροφούνται εύκολα οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιέχουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Υλικά:
- 1 καρότο, κομμένο σε φέτες
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σέλινα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1/2 φλιτζάνι μπρόκολο, χωρισμένο σε μικρές φουντίτσες
- 1/2 φλιτζάνι κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρές φουντίτσες
- 1/2 φλιτζάνι σπανάκι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- Λίγο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοταρίστε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το καρότο, το κολοκυθάκι, το σέλινο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Ανακατέψτε για 2-3 λεπτά.
Ρίξτε το νερό ή τον ζωμό λαχανικών και αφήστε τη σούπα να βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγόβρασε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Προσθέστε το σπανάκι τα τελευταία 5 λεπτά για να μαγειρευτεί ελαφρά.
Στύψτε το λεμόνι, πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε.
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή και γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο.
Συμβουλή:
Αν θέλετε τη σούπα πιο χυλωμένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ραβδομπλέντερ και να πολτοποιήσετε τα λαχανικά, είτε εντελώς είτε μόνο κατά το ήμισυ.
Αυτή η σούπα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ανάλαφροι και γεμάτοι ενέργεια!
Καλή Επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!