Σούπα βελουτέ από όσπρια
Τα όσπρια είναι γνωστή τροφή των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια. Ανάμεσα στα όσπρια που καταναλώνει άμεσα ο άνθρωπος, ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, ο αρακάς, τα αράπικα φιστίκια, η σόγια, η φάβα και άλλα. Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες (για αυτό και ονομάζονται «κρέας του φτωχού»), που αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Η σόγια και τα φιστίκια περιέχουν ακόμη και λάδι. Περιέχουν επίσης σημαντικό ποσοστό αμύλου, το οποίο όμως δεν πέπτεται άμεσα όπως το άμυλο των σιτηρών. Έτσι τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Παράλληλα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης που τα κάνουν να είναι δύσπεπτα και τελείως ακατάλληλη τροφή για όσους υποφέρουν από διάφορες στομαχικές ανωμαλίες.
Για 6 άτομα
- 200 γραμ. ρεβύθια μουλιασμένα
- 1 φλιτζάνι κόκκινη φακή
- 1 φλιτζάνι φάβα
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 2 πατάτες μέτριες καθαρισμένες
- 1 κουτ.σούπας πελτέ
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο αποξηραμένο
- 1 κουτ. σούπας μπούκοβο
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- Αλάτι
Ξεπλένουμε καλά τη φακή και τη φάβα.
Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και σε μία κατσαρόλα βράζουμε όλα τα όσπρια (τα μουλιασμένα ρεβύθια, τη φακή, τη φάβα) μαζί με το ρύζι και τις πατάτες.
Καθώς κατά τη διάρκεια του βρασίματος παράγεται αφρός, πρέπει να το ξαφρίζουμε.
Μπορούμε αν ρίζουμε λίγο λάδι να μετριάσουμε τον αφρό.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Αφού βράσουν με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιούμε καλά.
Προσθέτουμε τον δυόσμο, το βούτυρο και το μπούκοβο και αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση και είναι έτοιμη για σερβίρισμα .
Συνταγή «κλεμμένη» από τον Ηγούμενο του Μοναστηριού της Παναγιάς της Τατάρνας, Δοσίθεο , όταν την είχε φτιάξει για την εκπομπή του κ. Μαμαλάκη .
Καλή σας όρεξη !!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!