Σφολιάτα με σοκολάτα και φιστίκια Αιγίνης

Σφολιάτα με σοκολάτα και φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια Αιγίνης, ή αλλιώς κελυφωτά φιστίκια, είναι πολύ αγαπητά λόγω της ωραίας γεύσης τους. Εκτός όμως από νόστιμα, είναι και πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η προσθήκη φιστικιών στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τη λειτουργία του ενδοθηλίου, καθώς και παραμέτρους που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το στρες. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση φιστικιών βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, δηλαδή βελτιώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες, ενώ προσδίδει και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

Ας τα βάλουμε στο γλυκό μας 

Θα χρειαστούμε

  • 2 πακέτα  σφολιάτα έτοιμη (4 τεμάχια)
  • 200 γραμ. φιστίκια καθαρισμένα
  • ¼ λίτρο γάλα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 20 γραμ. αλεύρι
  • 200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 350 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ανοίγουμε όλα τα φύλλα της σφολιάτας. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, τα τρυπάμε με πιρούνι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. 
Χτυπάμε στο μίξερ τα φιστίκια, βάζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τα φιστίκια αλεσμένα, βράζουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια  και μετά το κρατάμε καυτό. 
Χτυπάμε του κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτοι (σε μία κατσαρόλα), προσθέτουμε το αλεύρι και αραιώνουμε με το καυτό γάλα. 
Βάζουμε την κρέμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την σοκολάτα κομμένη κομμάτια και την αφήνουμε να λιώσει. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας κάθε τόσο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μία κουταλιά ζάχαρη άχνη και την ενσωματώνουμε στην κρέμα των αυγών που θα έχει εντελώς κρυώσει. 
Ψήνουμε τις σφολιάτες  σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για  20 λεπτά.
Μετά, αρχίζουμε να «κτίζουμε» το γλυκό μας. Σε μία επιφάνεια τετράγωνη, βάζουμε το ένα φύλλο της ψημένης σφολιάτας και απλώνουμε επάνω το 1/3 της κρέμας και σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο 2 φορές, κλείνοντας το γλυκό με το τελευταίο φύλλο. 
Το κρατάμε στο ψυγείο πριν το σερβίρουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή σας επιτυχία !!!!
Keep going and don’t shoot the Chef !!!