Σπιτικό Χούμους
Το χούμους είναι μια από τις πιο αρχαίες συνταγές που παραμένουν δημοφιλείς μέχρι σήμερα. Οι ρίζες του εντοπίζονται στη Μέση Ανατολή, με χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Συρία και η Τουρκία να διεκδικούν την καταγωγή του.
Η πρώτη καταγραφή μιας συνταγής που μοιάζει με χούμους εμφανίζεται σε αραβικά βιβλία μαγειρικής του 13ου αιώνα, αλλά πιθανότατα το πιάτο προϋπήρχε για αιώνες. Φτιαγμένο από ρεβίθια, ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο και ελαιόλαδο, το χούμους θεωρείται βασικό στοιχείο της διατροφής στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.
Σήμερα, το χούμους έχει γίνει αγαπημένο σε όλο τον κόσμο, με πολλές παραλλαγές και δημιουργικές προσθήκες. Εκτός από τη γεύση του, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για χορτοφάγους και μη!
Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε αυτό το κρεμώδες, αρωματικό και θρεπτικό ντιπ, που ταιριάζει τέλεια με πίτες, λαχανικά ή ως συνοδευτικό σε πιάτα!
Υλικά:
✅1 ½ φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα (ή 1 κονσέρβα στραγγισμένα)
✅3 κ.σ. ταχίνι
✅2 κ.σ. ελαιόλαδο
✅Χυμός από 1 λεμόνι
✅1-2 σκελίδες σκόρδο
✅½ κ.γ. κύμινο
✅½ κ.γ. αλάτι
✅3-4 κ.σ. νερό ή ζωμό ρεβιθιών (για πιο βελούδινη υφή)
✅½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1️⃣Μουλιάστε και βράστε τα ρεβίθια (αν δεν χρησιμοποιείτε κονσέρβα) μέχρι να γίνουν μαλακά.
2️⃣Στο μπλέντερ, προσθέστε τα ρεβίθια, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το κύμινο και το αλάτι.
3️⃣Χτυπήστε καλά μέχρι να γίνει λείο, προσθέτοντας σταδιακά το νερό ή τον ζωμό για πιο απαλή υφή.
4️⃣Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γεύση αν χρειάζεται.
5️⃣Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και πάπρικα από πάνω.
Καλή Επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!