Σύγκλινο Μάνης με μακαρόνια και τηγανιτό αυγό. Η Καρμπονάρα της Μάνης
Η χαρά της χοληστερίνης….
Οι παλιοί ξέρανε. Όταν κάνει κρύο, ο οργανισμός θέλει θερμίδες ….. Άρα το ανάλογο φαγητό. Λοιπόν θα φτιάξουμε Σύγκλινο Μάνης με μακαρόνια και τηγανιτό αυγό. Αν αυτό δεν έχει λιπαρά και θερμίδες, τι έχει;
Σύγκλινο λοιπόν ή σύγλινο, ή παστό είναι αλλαντικό το οποίο παρασκευάζεται από κρέας που μαγειρεύεται και αποθηκεύεται μαζί με το λίπος του (γλίνα). Συνήθως παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας. Παρασκευάζεται στο νομό Λακωνίας, Το σύγλινο μπορεί να καταναλωθεί κρύο ή ζεστό, συνήθως τηγανισμένο. Επίσης χρησιμοποιείται συχνά σε ομελέτες όπως η στραπατσάδα και η φρουτάλια στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, όπου είναι γνωστό και ως κουρουπιαστό.
Θα χρειαστούμε
1 πακέτο μακαρόνια Νο. 5
1 πακέτο σύγκλινο (250 γραμ.)
200-250 γραμμάρια μυζήθρα ξερή τριμμένη
100 γραμμάρια παρμεζάνα (αν θέλετε)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 και ½ κούπα φρέσκο βούτυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
1 τηγανιτό αυγό ανά πιάτο που έχετε να σερβίρετε.
Βράζουμε τα μακαρόνια για 9 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη,
Τηγανίζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε στην άκρη
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το φρέσκο βούτυρο και μόλις «κάψουν» ρίχνουμε το σύγκλινο κομμένο σε κομματάκια , τη μυζήθρα (ή και την παρμεζάνα) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τσιγαρίζουμε το σύγκλινο για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τα μακαρόνια. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να ενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί. Σερβίρουμε σε πιάτα και πάνω από τα μακαρόνια τοποθετούμε από ένα αυγό τηγανιτό. Ρίχνουμε λίγη μυζήθρα και φρέσκο πιπέρι και Καλή Απόλαυση…… Αυτή είναι καρμπονάρα!!!! Από τη Μάνη !!!!
Keep going and don't shoot the chef!!!