Τραγανές πατατοκροκέτες
Η πατάτα καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Μεξικού, του Περού, της Χιλής και της Κολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας Αζτέκοι. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα είναι ευρύτατα διαδεδομένη και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην αρχή καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα, πειραματικά, στην περιοχή της Τίρυνθας. Ωστόσο, άλλες πηγές τοποθετούν χρονικά την καλλιέργεια της πατάτας στον ελλαδικό χώρο πριν την άφιξη του Καποδίστρια στη χώρα.
Η παραγωγή πατάτας ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους. Ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό, υγρό κλίμα. Η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης.
Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε πατατοκροκέτες. Ας μαγειρέψουμε.
Υλικά :
800 γραμμάρια πατάτες
200 γραμ. ψητό κοτόπουλο σε φέτες ή ζαμπόν
200 γραμ, γκούντα σε φέτες
Αλάτι, πιπέρι
Για το πανάρισμα :
2 αυγά
50 γραμ. αλεύρι για το πανάρισμα
200 γραμ. τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση :
Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15-20 λεπτά. Αφαιρέστε τις από το νερό και αφήστε τις να κρυώσουν ελαφρά.
Αφαιρέστε τη φλούδα και θρυμματίστε τις σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
Προσθέστε το ψητό κοτόπουλο σε φέτες, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Σχηματίστε το μείγμα σε μικρές κροκέτες.
Χτυπήστε το αυγό σε ένα μπολ. Βάλτε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά.
Περάστε κάθε πατατοκροκέτα στο αλεύρι, στη συνέχεια στο αυγό και τέλος στην φρυγανιά.
Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίστε τις πατατοκροκέτες μέχρι να χρυσώσουν, περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά.
Αφαιρέστε τις από το λάδι και αφήστε τις σε μια χαρτοπετσέτα για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.
Απολαύστε τες ζεστές με την αγαπημένη σας σάλτσα ή ντιπ!
Καλή Επιτυχία!!!
Keep cooking and don't shoot the Chef!!!